Türkiye'nin Seçim Sitesi Seçim Anketi Genel Seçim Sonuçları Milletvekili Adayları Partiler Belediye Başkan Adayları Yerel Seçim Sonuçları Seçim Haberleri Belediye Başkanları Seçim Sonuçları

   
  Secim Sonucu.com
 

Türkiye'nin Seçim Portalı

 Facebook da paylaÅŸ Twitter da paylaÅŸ Live da paylaÅŸ
   Genel Seçim Yerel Seçim Referandum C.BaÅŸkanlığı Partiler Ana Sayfa
Geri İleri Yenile Ana Sayfa Favori listeme ekle Sayfayı Yazdır E-mail
Genel Seçim Sonuçları 2011 genel seçim sonuçları il seçim sonuçları seçim anketi
  Gösterge  
 
   Genel Seçim Sonuçları 
   Yerel Seçim Sonuçları 
   CumhurbaÅŸkanlığı Seçimleri 
   Referandum Seçimleri 
   Senato Seçim Sonuçları 
   Milletvekili Dağılımı 

  Siyasi Partiler 
 
Adalet ve Kalkýnma Partisi Anavatan Partisi Büyük Birlik Partisi Baðýmsýz Türkiye Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Demokrat Parti Demokratik Sol Parti Doðru Yol Partisi Emek Partisi Halklarýn Demokratik Partisi
Halk ve Eþitlik Partisi Ýyi Parti Liberal Demokrat Parti Milliyetçi Hareket Partisi Millet Partisi
Özgürlük ve Dayanýþma Partisi Saadet Partisi Türkiye Kominist Partisi Vatan Partisi Yurt Partisi
         
  Politik Mevzuat  
 
   Siyasi Partiler Kanunu  
   Belediyeler Kanunu  
   BüyükÅŸehir BLD. Kanunu  
   Mahalli Ä°dareler Kanunu  
   Seçmen Kütükleri Kanunu  
   Seçim Yasakları  
   Seçim Sistemleri  
   Seçim Maliyeti  
   Milletvekili Seçim Kanunu  
   Kimler Milletvekili Seçilemez?  
   Seçim Takvimi  

  Politik Araçlar 
  Kamuoyu AraÅŸtırması 
  Nerede oy kullanacağım 
  izmir escort 
  Yeni Seçmen Kayıt 
  Seçmen Bilgi Düzeltme 

  Ä°L Seçim Sonuçları 









  Adaylara Altın Öğütler 
 
   Kampanya Nasıl Yürütülür?
   Kampanyanın Ä°ÅŸlevleri
   Kampanyanın Planlanması
   Kampanyanın Finansmanı
   Seçmen Tercihi
   Kampanyanın Hazırlanması
   Kullanılacak Materyaller
   Kampanyanın Püf Noktası
   Seçim Savaşına Hazır Olun
   Yapılacak Çalışmalar

  Ä°roni -Politik 
 
   Seçim Fıkraları

  Siyasi Efsaneler 
 
   BaÅŸbuÄŸ TürkeÅŸ
   Erbakan Hoca
   KaraoÄŸlan Ecevit
   Ã‡oban Sülü

  Kılavuz 
   Seçim Tarihi (1877-1946)
   GeçmiÅŸten Günümüze Partiler
   Oy Verme Ä°ÅŸlemi



  Ä°letiÅŸim

webofisi.com
internet reklam tanıtım hizmetleri

Dereboyu cad. Dereboyu 2 sok.
Zagra Ä°ÅŸ Merkezi No:14 Kat: 2
Maslak / Ä°stanbul

0 546 760 66 55

 


 

Seçim Kampanyası Nasıl Yürütülür?

ADAYIN SEÇİM KAMPANYASINDA ÖN PLANA ÇIKMASI
Seçim Kampanyası boyunca seçmenlere hitap eden tek bir aday olmayacağından, aday, rakiplerine göre farklılıklarını ön plana çıkartmalıdır. Diğer adaylar arasından sıyrılarak seçim maratonunu en önde tamamlamaktır. Bu başarılı adayın kişisel özellikleri, problemlere yaklaşımı partisinin yapısı, ideolojisi şeklinde olabilir. Seçim sürecinde dominant etmen olacak olan, finali getirecek olan ise adayın imajıdır. Yani aday kendisine öyle bir imaj yüklemelidir ki diğer adaylardan çok kolay şekilde ayrılmalıdır.

KAMPANYANIN PLANLANMASI

Adayın, Seçim Kampanyasını planlarken belli bir konu üzerine odaklanması gerekmektedir. Böylelikle seçmenin gözünde o konunun sahiplenildiği, imajı verilir. Bu konuyu belirlerken seçmen tercihleri, istekleri dikkate alınmalıdır. Çünkü kampanya, seçmene yönelik yapılacaktır. Konu belirlendiğinde hedef kitle de kendiliğinden belirginleşmiş olacaktır. Aynı konuyu belirleyen rakip adaylara karşı konuyu seçmenlerin anlayacağı şekilde işlemek gerekiyor. İlk aşama hazırlık aşamasıdır.

KAMPANYANIN GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LMESÄ°

Strateji , belirlenen hedeflere ulaşmak için çizilen yolu ifade eder. Seçim kampanyasındaki en önemli hedef, seçim yarışından başarıyla ayrılmaktır. Bu nedenle Seçim Kampanyası stratejisi, belirlenen hedefler doğrultusunda ve araştırmaların ışığında kampanya temasının tespit edilmesiyle ilgili süreçleri içerir. Aday ve partinin özellikleri, seçmenlerin sosyo- kültürel yapıları ve seçimin türü gibi bir çok değişken strateji ile ilgili kararların alınmasında etkili olmaktadır. Kampanyanın teması, adaya üstünlük kazandıracak şekilde kolayca anlaşılır olmalı ve kampanyanın tüm iletişim faaliyetlerinde bu temaya yer verilmelidir.

Adayın iktidar veya muhalefette olması da stratejiyi etkiler. Adayın iktidarda olması durumunda strateji genel olarak iktidarın gücü ve önemi üzerine kurulur. Ayrıca iktidarın icraatların anlatılması da uygun bir strateji olarak uygulanabilir. Bunun yanı sıra halk arasında kullanılan seçim rüşvetleri, partinin iktidarda olmasıyla da gündeme gelir. Yani sadece seçim dönemlerinde belli konularda iktidar partisi yatırım yapabilir. Muhalefette olan adayın işi iktidardaki adaya göre daha zordur. Çünkü muhalefetteki aday seçmenleri değişimin gerekliliğine inandırmak ve bu değişimi sağlayacak en uygun adayın kendisi olduğuna ikna etmek üzerine stratejisini oluşturmalıdır. Muhalefet, iktidarın ne tür konularda ne tür çözümler ürettiğini ya da üretemediğini sorgulayarak, iktidarın kendisini savunmaya iten yolu izler.

Adaylar seçim stratejisini oluştururken olumlu ya da olumsuz reklamlardan hangisi kullanacaklarını belirlemelidirler. Olumsuz reklam, rakip partin ya da adayın yeterliliğini, gücünü sorgulayarak; onlara ilişkin şüphe yaratmak amacını taşıyan reklamdır. Olumlu reklam ise parti ya da adayın kendi icraatlarını, vaatlerini, programlarını iyimser bir gelecek kavramı içinde sunan reklamlardır. Adayın bunlardan hangisini kullanacağını da belirlemesi gerekmektedir. Bu belirleme sürecinde dikkat edilecek en önemli husus; hedef kitlenin “çatışma”ya mı yoksa “uzlaşma”ya mı yatkın olduğudur.

SEÇİM KAMPANYASINDAKİ ÖNEMLİ ÖZELLİKLER


Seçim kampanyasında adaylar büyük halk toplantıları, seçim gezileri aracılığıyla halkla doğrudan iletişim kurma olanağı elde ederler. Seçim gezilerinin örgütlenmesi, toplantıların yapılacağı alan ya da salonların düzenlenmesi, kürsünün konumu ve kürsüde adayın yanında kimlerin olacağı gibi konularda bir dizi kararın alınması önem kazanmaktadır. Bu nedenle büyük halk toplantıları ve seçim gezilerinin, kitle iletişim araçlarında haber olarak yer almasını sağlayacak şekilde planlanarak örgütlenmesi büyük önem taşımaktadır. Büyük halk toplantılarının hedef kitle üzerinde istenen etkiyi sağlayabilmesi, toplantının düzenlenmesi ile yaratılacak atmosfere ve bu atmosferi yaratmada birinci derecede önemli rol üstlenen adayın konuşmalarına bağlıdır.(Konuşma metninin hazırlanmasını ilerki bölümlerde daha ayrıntılı ele alacağız)

Seçmenlerin kararlarını ve tutumlarını pekiştirmede, toplantının düzenlenişi, kullanılan görsel tasarım, etkili ses düzeni, ünlü ya da tanınmış kişilerin adaylarla birlikte kürsüde bulunması ve adayın konuşması etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle adayların konuşmalarını bu durumu dikkate alarak yapmaları gerekmektedir. Adaylar konuşmalarını , partinin geçmiş seçim sonuçlarının, partinin o bölgedeki durumunun ve seçmenlerin demografik özelliklerinin öğrenilmesini sağlar. Adaylar konuşmalarında geliştireceği mesajların belirlenmesinde ise genellikle kamuoyu araştırmaları yardımcı olmaktadır.

SEÇİM KAMPANYASININ TAKVİMLENDİRİLMESİ

Seçim Kampanyasında yapılacak faaliyetler belli bir plan çerçevesinde organize edilmelidir. Kampanyanın mesajları hangi kanalda, hangi etkinlik ile, hangi hedef kitleye gideceği bu takvimde yer almalıdır. Takvim , kampanyaya göre uzun bir zaman diliminden oluşabilir. Kampanya takviminde değişiklikler yapılabilir. Ancak bu değişiklikler kampanya takviminin tümünde değişiklik yapılmasına yol açmamalıdır. Seçim Kampanyası takvimi içinde kimler ne zaman ne şekilde ziyaret edilecek, toplantılar hangi tarihlerde nerelerde yapılacak, mitinglerin zamanı ne olacak, kahve toplantıları hangi periyodik aralıklarla yapılacak? Bunların takvimlendirilmesi seçim kampanyasının başarısını artıracaktır.

 


Katkılarından Dolayı Teşekkürler Hacı Ünal



yerelsecimler, Genel Seçim, seçim anketleri seçim anketi 2011 Genel Seçim Anketleri, yerel seçim anketi seçimler, yerel seçim anket 2009 yerel seçim sonuçları, seçim 2011 genel seçimleri, seçim anket, yerel secimler, yerel secim istanbul seçim anketi, yerelseçim, istanbul seçim anketleri, seçim sonuçları son seçim anketleri Milletvekili Seçimleri, belediye seçimleri yerel seçim sonuçları, belediye seçim anketleri, seçim kanunu, yerel seçim kanunu yerel seçim adayları secim anketi, seçim haberleri yerel seçim anket sonuçları, yerel secim anketleri 2004 yerel seçimler 2004 seçim sonuçları, belediye secim anketleri seçim anket sonuçları, yerelsecim, anket seçim, secim anket, secim anketleri, secimler, yerel seçimler anket, belediye seçim anketi, 12 Haziran seçim anketleri , 12 Haziran Seçimleri, 12 Haziran Seçim Sonuçları, 12 Haziran genel seçimleri, Seçimler, Ak Parti Milletvekili Adayları, CHP BMilletvekili Adayları, MHP Milletvekili Adayları DSP Milletvekili Adayları, DP Milletvekili Adayları, Has Parti Milletvekili Adayları, SP Belediye Başkan Adayları

 power by webofisi.com

 
Ana Sayfa        Ä°letiÅŸim      Hakkımızda       Bu Sayfayı Yazdır      Sık Kullanılanlara Ekle      Site Haritası
Powered By Webofisi.com