|
|
|
Tuna Bekleviç
|
|
Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı
1977 yılında Edirne’de doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ekonomi okudu. 2000'de Ekonomistler Platformu’nu kurdu. Kurduğu platform kısa surede 21 bin üyeye ulaştı ve dört ekonomiden sorumlu devlet bakanı çıkarttı. 2004 yılında köy köy tüm Anadolu'yu dolaşarak Anadolu'nun Genç Liderleri'ni bir araya getirmeye çalıştı. Bilgi Üniversitesi mezunlar cemiyetini kurarak ilk dönem başkanlığını yaptı. 2007 yılında, 32 ülkeden 52 siyasi partinin dahil olduğu "Uluslararası Barış ve Demokrasi Forumu"nun (International Forum for Democracy and Peace) 3 yıl boyunca başkanlığına seçildi. 2006 yılı sonunda Güçlü Türkiye Partisi’ni (GTP) kurdu. Tenis, atletizm ve satranç dallarında çeşitli ödülleri bulunmaktadır. Türkiye gazetesi köşe yazarı.
ESERLERİ:
“Kağızman Modeli” İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları (2004)
“2023” İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları (2006)
DETAY
İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olan Tuna BEKLEVİÇ, 2000 yılında siyasetten ve sermayeden bağımsız olarak tasarladığı Ekonomistler Platformu'nun 2006 yılına kadar Genel Koordinatörlüğünü sürdürmüştür. İnternet üzerinde başladığı örgütlenme çalışmalarını ABD'de Aspen Institute, NED, CIPE, Cato Ins., Heritage Ins., El Centrino De la Raza, Dünya Bankası, MIT ve Layola Üniversitesi gibi kurumlarda "yeni sivil toplum modeli ve örgütlenme anlayışı" olarak anlatmıştır. Ekonomistler Platformu 6 yıllık dönem içerisinde yurt içinde ve yurt dışında birçok kamu kuruluşu, özel kuruluş ve sivil toplum örgütü ile ortak faaliyetler düzenlemiş; projeler gerçekleştirmiştir.
Bekleviç, Ekonomistler Platformu yanı sıra Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında Türkiye'yi yönetecek gençleri keşfetmek ve ülke yönetimine katılımı sağlamak amacıyla kurulan Anadolu'nun Genç Liderleri (AGL) Hareketi'nin öncüsü olmuş, 2005 yılında ekibi ile Anadolu'da tüm şehirleri ziyaret ederek 20 binden fazla genç ve bölgedeki kamu yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Genel Koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
Bekleviç aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgililer Derneği'nin 2003-2005 döneminde kurucu başkanı olmuştur.
ABD Dış İşleri Bakanlığı'nın konuğu
2005 yılında ABD Dış İşleri Bakanlığı'nın konuğu olarak "International Visitor Leadership Program"a iştirak etmiştir. ABD'de New York, Washington D.C., Seattle, Chicago, Minneapolis, Austin, Dallas, Los Angeles, Cincinnatti, Atlanta, Iowa City, Boston, Miami şehirlerinde seminerler vermiştir.
Kuzey Irak’ta ilişkiler
2005 yılında bölgede barış ve sivil toplum örgütlerinin etkinliği üzerine çalışmalar gerçekleştirmek için Irak seyahati yapmış, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Musul'da çeşitli toplantılar düzenlemiş, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve devlet adamları ile görüşmüştür.
Bekleviç'in siyaset, kamu yönetimi ve hukuk alanında Türkiye'nin en başarılı genci (JCI tarafından TOYP 2003) başta olmak üzere aldığı ödüllerinin yanı sıra, tenis, atletizm ve satranç dallarında da çeşitli ödülleri bulunmaktadır.
Bekleviç, ulusal gazetelerde yayınlanan yazıları yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından 2004 yılında basılan "Kağızman Modeli" isimli kitabın da yazarıdır.
HAKKINDA YAZILANLAR
AKP’nin yedeği GTP
Erdoğan’ın, geçen hafta Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç’le görüştüğü iddia edildi. Yedek parti formülü üzerinde çalıştığı öne sürülen Erdoğan’ın bu görüşmede Bekleviç’i partisini kapatmaması konusunda ikna ettiği öğrenildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisi hakkında kapatılma davası açılması üzerine “yedek parti” formülü üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.
Partisini kapatıp AKP’ye katılmayı düşünen Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç’le hafta sonunda Edirne’de buluşan ve aynı helikopterle İstanbul’a yolculuk yapan Başbakan’ın, durum değerlendirmesi yaptığı ve partisini kapatmaması konusunda Bekleviç’i ikna ettiği anlaşıldı.
Bekleviç Edirne’ye geldi
Başbakan Erdoğan, cumartesi günü AKP Edirne İl Gençlik Kolları kongresine katıldı. Seçim barajı nedeniyle 22 Temmuz’da memleketi Edirne’den bağımsız milletvekili adayı olan ancak, seçilemeyen GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç de AKP’lilerden aldığı davetle Edirne’ye geldi.
Bekleviç, Erdoğan’la randevu yeri olan Edirne Valiliği’ne gitti. Ancak Bekleviç gazetecilerin beklediği protokol kapısı yerine, vatandaşların kullandığı yan kapıdan binaya girdi. Valilik makamının bulunduğu katta Başbakan ve Bekleviç buluştu.
Görüşmede, daha önce AKP’ye katılma eğiliminde olan GTP’nin durumu ve AKP’nin kapatılma davasının olası sonuçları ele alındı.
Helikopter yolculuğu
Bekleviç, valilikteki buluşmanın ardından Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın makam otomobiliyle Şükrüpaşa Stadı’na gitti.
Başbakan da valilikteki görüşmeleri tamamladıktan sonra makam otomobiliyle stada geldi. Erdoğan ve Bekleviç, buradan aynı helikopterle İstanbul’a giderken yol boyunca durum değerlendirmesi yaptı.
Bekleviç, DHA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, Başbakan’la yaptığı görüşmeyi ve helikopter yolculuğunu doğruladı.
AKP’nin kapatılması halinde GTP’nin yedek parti olup olmayacağı konusunda yorum yapmak istemeyen Bekleviç, “Ülkede yaşanan son siyasi gelişmeleri değerlendirdik. Partiyi kapatıp, AKP’ye katılmamız söz konusuydu. Ama bundan vazgeçtik” demekle yetindi.
www.haber10.com 2 Nisan 2008
Büyükanıt’a suç duyurusu
ANKA
15 Aralık 2006
Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında, suç duyurusunda bulundu.
GTP’den yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 8 Aralık 2006 tarihinde siyasi amaçlı demeç verdiği ve telkinde bulunduğunu, bu suretle Askeri Ceza Kanunu’nun 148’inci maddesi’ne göre suç işlediği belirtildi.
Şişli Cuhuriyet Başsavcılığı’na Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunan Bekleviç şunları söyledi: “Bugün bir askerin, Askeri Ceza Kanunu’nu ihlal etmeye imtiyazı olursa yarın bir sivil de Türk Ceza Kanunu’nu hiçe sayma cürretini kendinde göreblir. Bu da Anayasamızda belirtilen hukuk devletinin sonu olur ve Türkiyemize büyük zarar verir. Bizler demokrat siviller olarak görevimizi yapıyoruz ve bu durumu teşhir ediyoruz. Mevcut sistemimizde generallerin pratikte yargılanamayacağını biliyoruz, ama bu suçu duyurmak da görevimizdir.
Bundan sonraki sorumluluk hükümetindir. Biz bu suç duyurusuyla hem adli mekanizmaları uyarıyoruz, hem de hükümeti bu konuda artık tavır almaya davet ediyoruz. Eğer hükümet sivilleşme konusunda samimi ise yasalarda ve uygulamada gerekli değişimi gerçekleştirerek Türkiye’de atanmışlarla seçilmişler arasındaki ilişkinin niteliğini çağdaş Batı demokrasilerindeki yerine oturtur. Aksi halde, hem Türkiye demokrasisi, hem de hükümetin samimiyeti tarih önünde tartışılır duruma düşer.
|
|
|