MESUT YILMAZ BAŞKANLIĞINDAKİ
55. HÜKÜMETİN PROGRAMI

GİRİŞ

Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi ülkeyi 54’üncü hükümet tarafından içine düşürüldüğü rejim ve Devlet bunalımından kurtarmak, içerde ve dışarıda kaybolan güveni yeniden tesis ederek toplumdaki gerginliği ortadan kaldırmak ve uzlaşmayı güçlendirmek, ahlaki yozlaşmayı durdurmak, kamu yönetimindeki yıpranmaya son vermek, vatandaşın temiz toplum ve yönetim özlemini gerçekleştirmek, ülke ekonomisini yeniden üretken niteliğe kavuşturmak ve devletin saygınlığını sağlamak, laik Demokratik Cumhuriyeti güçlendirmek amaçlarıyla bir araya gelerek 55 inci Koalisyon hükümetini kurmuşlardır.

Hükümetimizin gerçekleştireceği uygulamaların başında Devletin güvenilirliğinin yeniden tesis edilmesi gelmektedir.

Hedef, Devletin yaptığı her işe vatandaşın güven duyması ve herkesin aynı yasa uygulamasına muhatap olmasıdır.

Hükümetimizin en önemli önceliği Anayasamızın öngördüğü temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkesini sağlayan bir genel seçimin gerekli kıldığı nüfus sayımı veya tespitinin yapılması ile seçmen kütüklerinin yeniden yazılmasına imkan tanıyan yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu bağlamda, yurt dışında bulunan yurttaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler ve girişimler yapılacaktır.

Hükümetimiz adaletli bir seçimin gerekli kıldığı bu düzenlemeleri en sağlıklı bir şekilde yapmaya gayret edecek ve ekonomiyi seçim ekonomisi tahribatına uğratmadan, Devlet imkanlarını seçim yatırımları uğruna savurganca kullanmadan ülkeyi bir genel seçime taşıyacaktır.

DEMOKRATİKLEŞME

Çağdaş devletin hedefi, bir yandan, kuvvetler ayrılığı ilkesini hukukun üstünlüğü ve demokrasi zemininde hayata geçirirken, diğer bir deyişle iktidarı sınırlarken, aynı zamanda yönetimin daha etkili olmasını sağlamaktır. Bu husus Cumhuriyetin temel hedefleri arasındadır.

Hükümetimiz, Cumhuriyetimizin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerini özenle koruyarak, düşünce ve anlatım, vicdan ve dini inanç özgürlüklerini ve girişimciliği geliştirmeyi toplumsal hayatın vazgeçilmez ilkeleri saymaktadır.

İnsan haklarına saygı, Anayasamızda ve Türkiye'nin taraf olduğu çeşitli uluslararası antlaşmalarda da ifadesini bulan bir insanlık idealidir.

Hükümetimiz, bu idealin gerçekleşmesi, Türkiye'de insan haklarının çağdaş evrensel ölçülere uygun bir anlayışla korunması ve geliştirilmesi, insan haklarıyla bağdaşmayan uygulamalara meydan verilmemesi için gerekli önlemleri alacaktır.

Kurulan koalisyon hükümetinin önde gelen hedefi; milletimizin vazgeçilmez değerleriyle devletimizin değiştirilemez ve değiştirilmemesi gereken nitelikleri arasındaki birlikteliği sağlamak ve sürdürmektedir.

Demokrasimizin eksikliklerini gidermek için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Kendi insanımıza borcumuzun bir gereği olarak hakları açısından Türkiye çağımızın en üst ülkeleri arasına çıkarılacaktır.

Hükümetimiz, hukukun üstünlüğü il bağlı kalarak, demokratik rejimi tüm kurum eksiksiz olarak işletmeyi taahhüt etmektedir.

Hükümetimizin en belirgin özellikle birisi de, uzlaşma kültürünü güçle davranışlar sergilemek olacaktır. Bu çerçevede hükümetimiz Ekonomik ve Sosyal Konsey, ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulup etkin bir şekilde katılımını sağlayacaktır.

Ayrıca, muhalefet partileri ile c bilgilendirme toplantıları yapılacak, demokratik katılımcılığın tüm gerekleri yerine getirilecektir

Anayasada yapılan değişikliklere olarak kamu çalışanlarına sağlanan sendikal hakların tam olarak kullanılması ve bu h~ geliştirilmesi için gerekli çaba gösterilecekti:

Kişi hak ve özgürlüklerinin koru geliştirilmesi modern devlet olmanın demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır.

Demokrasinin olmadığı yerde basın özgürlüğünden, basın özgürlüğünün olmadığı yerde kişisel hak ve özgürlüklerden demokrasiden, hukukun üstünlüğünden edilemez. Basının kendi kendisini kontrol etmesi esastır. Bunun nasıl yapılacağı bir yasa düzenlenecektir. Basınla ilgili mevcut yas: basın kuruluşları ile birlikte yukarıdaki ilke ışığında değerlendirilecektir.

Kamu yönetimine güvenin temel koşullarından biri de idari işlemlerde gizlilik ilkesine sığınmamaktır. Biz, Türkiye'nin çağ ülke olması, demokrasinin tam işleyebilmesi i idari işlemlerde gizlilik ilkesinin terk edile açıklık ilkesine geçilmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Bu amaçla bilgiye ulaşma serbesti sağlayacak, vatandaşın bilgi alma hak kullanmasına tam olarak imkan tanıyacak ` tasarılarını Hükümetimiz döneminde yüce Meclise sunacağız.

 

KAMU YÖNETİMİNİN YENİ~ YAPILANDIRILMASI

Kamu yönetiminin yen yapılandırılmasında amaç, devleti hizmet su

vatandaşlarına güvenen, onlara güven veren bireyi ön plana çıkaran bir yapı oluşturulmasıdır.

Ülkemizde kamu yönetiminin yeni~ yapılandırılması kaçınılmazdır. Bu yeni yapılandırılma ile merkezi yönetim hantallık kurtarılarak halkın devletle bütünleşmesi sağlanacaktır.

Kamu personel rejimindeki sorunla çözümüne önem verilecektir. Tutumlu ve etkin devlet teşkilatının gerekli kıldığı sayıda kamu görevlisinin istihdamına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Kamu yönetiminin iyileştirilmesi ile birli yerel yönetimlerin etkinleştirilmesi güçlendirilmesi de ele alınacaktır. Yerel yöne ve merkezi yönetim arasındaki görev, yetki kaynak paylaşımı yeniden düzenlenecek, hizmetlerin büyük ölçüde yerel yönetimle yerine getirilmesine ağırlık verilecektir. yapının etkin kontrol mekanizma oluşturulacaktır. Bürokratik işlemler azaltılacak, vatandaşa güven esas olacaktır.

Yerel hizmetlere ilişkin kararların alınması, uygulanması ve denetlenmesi süreçleri demokratik katılımı ve şeffaflığı sağlayıcı tedbirler alınacaktır.

ADALET

Adalet hizmetlerinde adil, hızlı, etkin ekonomik sonuç almayı sağlamak üzere, teşkilat yapısında, hukuk kurallarında, hakim, savcı adalet meslek personeline ilişkin politikalar köklü düzenlemeler yapılacaktır. Bu arada i yargının hızlandırılması amacıyla hazırlar bulunan yasa teklif ve tasarılarının biran i yasalaştırılması için çaba gösterilecektir.

54’üncü hükümet döneminde ortaya ç olaylar, yargı bağımsızlığının ve etkili denet önemini çok açık bir şekilde ortaya koymuştur

Yargı bağımsızlığı ve yargıçlık güvencesi ilkelerinin fiilen hayata geçirilebilmesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bağı olarak yetkilerini kullanmasını ve görevlerini yerine getirmesini sağlayacak bir düzen gerekmektedir. Bu çerçevede, Kurulda görev yargıçların her türlü etkilerden uzak olarak yalnızca Anayasaya, yasalara ve vicdani kanaatlerine göre karar vermelerine olanak sağlanmalıdır.

Yargı bağımsızlığını tam olarak sağlamak üzere gerekli tüm yasal düzenlen hükümetimiz döneminde gerçekleştirilecektir.

Milletvekili dokunulmazlığı ve 1 görevlilerinin yargılanmalarındaki ayrıcalıkların daraltılmasına yönelik Anayasal ve değişiklerin yapılması için çaba gösterilecektir.

Organize suç örgütleriyle etkili ve karar şekilde mücadele edilecektir.

Yürürlükteki yasalar gözden geçiril günün şartlarına cevap vermeyen hükümle gerekli düzenlemeler sağlanacak ve usul ya; günün şartlarına göre geliştirilecektir.

Yargıdaki tıkanıklıklar giderilecek, dav~ hızlı ve etkin sonuçlandırılması sağlanacaktır. Bu amaçla, yargı teşkilatı yeniden yapılandırılacaktır. Yargı sisteminin modern araç ve gereçle takviyesi ve bilgisayar kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacaktır.

Mahkemelerimizin iş yoğunluğunu azaltma amacıyla davacı ile davalılar arasında uyuşmazlıkların uzlaşma veya tahkim yolu i çözümünü özendirecek yeni düzenlemeler yapılacaktır.

Vatandaşlar ile idare arasındaki ihtilaflar azaltılması ile vatandaşın yönetime karşı korunmasında, diğer çağdaş demokratik ülkelerde olduğu gibi yargı dışı denetim kurumla oluşturulacaktır.

Duruşma saygınlığının ve güvenliğin sağlanması için gerekli önlemler alınacaktır. Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin kuruluş ve idaresi yeniden düzenlenecek, güvenlik ve disiplin tam olarak sağlanacaktır. Hükümlüler topluma yeniden kazandırılmasına öne verilecektir.

Ülke bütünlüğünü bozmaya yönel eylemlerle ve terörle etkin ve kararlı bir şekil mücadele sürdürülecektir. Bu mücadelede hukuk kuralları çerçevesinde hareket edilecek ve alın tedbirlerden halkın zarar görmemesine gösterilecektir.

Anayasa değişikliklerinin gerektirdiği yasalarının çıkarılmasına hız verilecektir.

YOLSUZLUKLARLA VE YASA FAALİYETLERLE MÜCADELE

Son zamanlarda ortaya çıkan suç örgütle: faili meçhul cinayetler zaman zaman halkımızı ülkenin bir numaralı sorunu haline gelmektedir.

Bugünkü yasalar ve yargı sistemi ile mücadelede eksiklerimiz olduğu anlaşılmıştır. türlü kanunsuzluğun yanısıra yolsuzluklarla etkili şekilde mücadele etmek Hükümetin varoluş sebeplerinden biridir.

Yolsuzluklar ülkemizde toplumsal gücü sarsmakta ve beşeri sermayemizi ta etmektedir.

Yolsuzluk devlet gücünün istismarıdır. olay devletin her kademesindeki bazı sorumlu kendilerini hukukun üstünde görmelerine yol açmakta bu da tüm topluma yaygınlaşan bir alışkanlık haline gelme tehlikesini taşımaktadır.

Yolsuzlukları önlemede temel ilke, devlet gücünü ve yetkisini kullanan her seviyede ki sorumluların her an topluma hesap verebilir ve denetime açık olmasıdır.

Bu amaçla, denetim kuruluşlarının her türlü siyasi etkinin dışında yapılanmalarını sağlayacak düzenlemelere gidilecektir.

Kurallar kolay anlaşılır hale getirilecek, idarenin uygulamada sübjektif davranışla hizmette esneklik azaltılmadan önlenecektir.

Devletin her türlü mal ve hizmet alımın rekabet sağlanacaktır.

 

GÜNEYDOĞU'YA YÖNELİK POLİTİKALAR

Güneydoğu Anadolu'nun sorunları, aslım etnik nedenlerden değil, coğrafi, sosyal ekonomik nedenlerden, bölgenin feodal yapısından ve dış tertip ve tahriklerden kaynaklanmıştır. Bölücü teröre karşı mücadele etkili biçimde sürdürülürken, demokratik hukuk devleti kurallarına tam bağlılık güvence alt alınacaktır. Bu anlayışımızın bir ürünü olar bölgedeki ciddi boyutlu güvenlik sorunu, sos ve ekonomik çözümlerle ve uluslararası ilişkiler bir arada ve bütünlük içinde değerlendirilecek bu çerçevede gerekli politikalar oluşturulacak kararlılıkla uygulanacaktır.

Güneydoğu Anadolu Projesi Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu'nun en önemli projesidir. bölgedeki tarımsal ve sınai üretimin artması üretilen enerjinin yurtiçinde kullanılması tüm ü ekonomisini etkileyecektir. Bölgede yeni yatı sahalarının açılması, insanımıza iş imkanı sağlanması, bozuk olan gelir dağılın iyileştirecektir. Bu manada bölgedeki tat tarımsal sanayi ve imalat sanayiinin gelişmesi : özel sektöre ve bölge girişimcilerine, küçük orta ölçekli işletmelere, esnaf ve sanatkarlara türlü destek ve teşvik sağlanacaktır.

Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamak için, bir yandan yörede özel yatırımlar teşvik edilirken diğer yandan kamu sektörünün bölgede gelişmeyi hızlandıracak öncü yatırımlar yapması sağlanacaktır.

Güneydoğu Anadolu'da evlerde ve küçük işletmelerde fason imalat yapmayı özendirmek suretiyle bölgede istihdam olanakların yaratılması için gereken önlemler alınacaktır.

Bölgede hayvancılığın yeniden geliştirilmesine yönelik projeler uygulama: konulacaktır.

Güvenlik nedeniyle köylerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlarımızın sorunları: sür'atle çözüm getirilecektir. Bölgede üretkenli arttırıcı bir yerleşim düzenlemesine geçilecektir.

Bölgede güvenlik önlemleri nedeniyle kapatılmış okulların öğrencilerine eğitimde fır: eşitliğini sağlayabilmek için yatılı böl okullarının imkanları ve kapasiteli geliştirilecektir.

Bu çerçevede mesleki ve teknik eğiti olanaklarından da bölgenin daha fa~ yararlanması sağlanacaktır.

 

Geçmişte bölge ekonomisine önemli katkısı olan sınır ticaretinin önündeki engelleri kaldırmak için gereken önlemler alınacaktır. Sınır ticaretindeki bu düzenlemelerde, bölgedeki üreticimizi koruyacak ve kollayacak önlemlere önem verilecektir. Böylece sınır ticaretinin yeniden bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunması sağlanacaktır.

Güneydoğu Anadolu'nun, dolayısiyle tüm ülkemizin güvenliğine yönelik tehdit oluşturan, Kuzey Irak'daki otorite boşluğu giderilene ve Irak'ın toprak bütünlüğü sağlanıncaya kadar, bölgeye yönelik gerekli her türlü önlem alınmaya devam edilecektir.

 

İÇ GÜVENLİK VE TERÖRLE MÜCADELE

Güvenlik güçlerimiz, eğitim ve donanım açısından gelişmekle beraber polis sayımız nüfusa oranla gelişmiş ülkeler düzeyine çıkartılamamıştır. Güvenlik güçlerinin eğitiminin geliştirilmesine ve teknolojik gelişmeye uygun donanım sağlanmasına devam edilecektir.

Polisimizin vatandaşla yeniden kaynaşması sağlanacak, güvenlik güçlerine güven artırılacak teşkilat üzerine gölge düşürülmeyecek ve şeffaflık sağlanacaktır.

Halkın ve gençlerimizin uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklardan korunması için önlemler alınacaktır.

Organize suç örgütleri ile kararlılıkla mücadele edilecek ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Terör Türkiye'nin uzun yıllardır güvenliğini ekonomisini, iç politikasını, dış politikasın olumsuz etkilemekte, ülkenin kaynakların tüketmekte ve ülkenin gücüne ve hareke kabiliyetine sekte vurmaktadır.

Güvenlik güçlerimizin cansiperane mücadelesine rağmen maalesef olağanüstü ha) kaldıracak şartlar oluşmamıştır.

Terör tedirginliği ve kuşkusu devam ettiği sürece ülkenin gelişmesi için gerekli bazı adımla atılamamaktadır. Bugüne kadar gerek güvenli güçlerimizin gerekse sivil halkımızın verdiği zayiat tahammül ölçüleri dışında olmasına rağmen halkımızın ülke bütünlüğü için katlandığı fedakarlık her türlü takdirin ötesindedir.

Ancak şunu kabul etmek gerekir ki olay uzun zamandır sadece güvenlik meselesi olarak görülmüştür. Hükümetimiz döneminde ise sorur sadece güvenlik sorunu olarak görülmeyecek bölgeye yönelik ekonomik ve sosyal politikalara da gereken önem verilecektir.

Türkiye'de devlet vatandaş kaynaşması gerekli şekilde sağlanamamış olup, bu Güneydoğu Anadolu'da daha çarpıcı boyutlarda kendini göstermektedir.

Terör sorununda güvenlik tedbirlerin yanında terörün dış kaynakları üzerine gidilecek teröre destek veren ülkelerle olan politikaları değerlendirilecek, terörün dış desteği gerek ülke bazında gerek örgüt bazında önlenmeye çalışılacaktır.

Güvenlik güçlerinin caydırıcılığını artırıcı önlemler alınacaktır.

Bölgede iş olanakları arttırılacaktır.

Terör ve bölücü eylemlerle mücadele kesintisiz ve kararlılıkla devam edecek, alınacak tedbirlerle hukuk içinde kalınmak suretiyle vatandaşımız tedirgin edilmeyecek, zararları karşılanacaktır.

Güneydoğuda terörle mücadelede önemli işlevler gören köy koruculuğu sisteminin nitelikli elemanlarından uygun görülenlerin zamanla güvenlik güçleri içerisinde, diğerlerinin dE güvenlik güçleri dışında istihdam imkanlar. oluşturulacaktır.

Terörün verdiği zarar halkımızın da desteğiyle önlendiğinde ülkemizin ve bilhassa terörden zarar gören bölgenin gelişme potansiyel artırılacaktır.

Özel Tim'e daha sağlıklı bir düzenleme getirilecektir.

 

SAVUNMA

Bulunduğumuz bölgede, istikrarın korunması ve ülkemize yönelik her türlü tehditlere kar; caydırıcı olabilmek için etkin bir savunma gücün sahip olma ihtiyacı aşikardır.

Ulusun ve vatanın bekası ile doğrudan ilgi nedeni ile Silahlı Kuvvetler'le ilgili yatırım ~ harcamaların kısılması mümkün değildir. Bu nedenle Silahlı Kuvvetlerin modernizasyon gayretleri stratejik hedef planlarına uygun olarak yürütülecek ve on yıllık tedarik planları yasama organından geçirilmek suretiyle uygulamalarına işlerlik kazandırılacaktır.

Savunma sanayii politika ve strateji dokümanı en kısa zamanda hazırlanacak ve savunma sanayii'nde dışa bağımlılığın azaltılma hususunda her türlü faaliyet desteklenecektir. a maksatla, yerli ve yabancı özel sektöre açık, dün~ piyasaları ile rekabet gücüne ve ihraç potansiyeline sahip, yeni teknolojilere sürat uyabilen, kendini yenileme kabiliyeti olan, dost v müttefik ülkelerle dengeli işbirliğini mümkün kılan bir milli savunma sanayii' nin oluşturulma vazgeçilmez hedefimiz olacaktır.

Son yıllarda Silahlı Kuvvetlerimizin erişti; üstün moral gücü eğitim seviyesi, disiplini v modern yapısı muhafaza edilmek suretiyle caydırıcı niteliği korunacak ve dost ülkeler ile ekonomik ve askeri eğitim işbirliği faaliyetlerimiz artarak devam edecektir.

Silahlı Kuvvetlerimizin belirtilen ülkelere eğitim tecrübesi aktarması yanında, bu ülkelerin Silahlı Kuvvetlerinin teçhizinde savunma sanayii ürünlerimizin ihracına yönelik her türlü gayret sarf edilecektir.

Olası tehditleri caydırmada ve bölge barışına, dolayısıyla dünya barışına büyük katkılar sağlayan Silahlı Kuvvetlerimizin NATO ve BAB bünyesindeki faaliyetleri artarak devam edecek ve bu şekilde kazanılmış tecrübeler Balkan ve Kafkaslar Bölgesinde olumlu şekilde geliştirilecektir.

Bu bağlamda, eğitimi yüksek maliyetlere ulaşan Silahlı Kuvvetler mensuplarının üstün bir moralle hizmetinin devamı hususunda mümkün olan önlemler alınacaktır.

 

DIŞ POLİTİKA

Atatürk'ten bu yana Cumhuriyet Dönemi dış politikasının temel çizgileri olan süreklilik, istikrar ve akılcılık, Hükümetimizin dış politikasına yön vermeye devam edecektir. Türkiye, bölgede güçlü, itibarlı, komşuları ile dost, dünya barışının sürdürülmesi ilkesini koruyan, insan hak ve özgürlüklerini savunan laik ve demokratik bir cumhuriyettir.

Türkiye, Balkanlardan Kafkasya ve Orta Asya'ya, Karadeniz ve Akdeniz'den Ortadoğu'ya kadar birçok bölge ve kültürün buluşma noktasındadır. Türkiye, bu konumunun gerektirdiği dış politikayı uygulayarak, bölgesel dayanışma ve işbirliğine öncülük edecektir.

A.B.D., Avrupa ülkeleri, Rusya Federasyonu ve Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler ile olan ilişkilerimizi, dostluk veya ittifak bağlarımız çerçevesinde, karşılıklı çıkarlarımızı gözeten bir anlayışla yürüteceğiz. Ayrıca, tarihsel ve kültürel yakın bağlarımız bulunan Balkan, Kafkas, Ortadoğu ülkeleri ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi çok yönlü olarak geliştirmek için yoğun çaba gösterilecektir.

2000'li yılların eşiğinde dünyada önemli dönüşümler yaşanırken ve Avrupa yeniden yapılanırken, Avrupa kurumları ile bütünleşme yolundaki girişimlerimizi devam ettireceğiz. Bu çerçevede, Hükümetimizin öncelikli dış politika hedeflerinden birini oluşturan Avrupa Birliği'ne mümkün olan en yakın zamanda tam üye olmaya yönelik gayretler hızlandırılarak sürdürülecektir Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde edindiğimi: bütün kazanımlar korunup, geliştirilecektir.

A.B.D. ile ilişkilerimizi, dostluk ve ittifak bağlarımız çerçevesinde, karşılıklı çıkarlarımız gözeten bir anlayışla yürüteceğiz.

Ulusal davamız olan Kıbrıs konusunda antlaşmalardan kaynaklanan hak v~ sorumluluklarımıza sahip çıkarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Hükümetimiz, Kıbrıs'ın yalnız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için değil doğrudan doğruya Türkiye'nin güvenliği açısından da yaşamsal önem taşıdığının ve bu önemin arttığının bilincindedir. Ayrıca, Hükümetimi~ Ege'de yaşamsal çıkarlarımızı ilgilendire: konuların karşılıklı anlayış ve yapıcı ve barışçı bir diyalog ile çözülmesi gerektiğine inanmaktadır.

Kafkasya'da kalıcı barışın ve istikrarın tesisi için bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan her türlü girişim, geçmişte olduğu gibi, desteklenmeye devam edilecektir. Bu çerçevede, Ermenistan'ın işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarından şartsız çekilmesi ve iki ülke arasındaki sorunların diyalog yolu ile çözülmesi hususlarındaki girişimlerin desteklenmesi sürdürülecektir.

Yeni Türk Cumhuriyetleri ve öteki Türk ve akraba toplulukları ile ekonomik, ticari, sınai, teknik, sosyal, eğitim ve kültürel alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi için yürütülen faaliyetlere yeniden hız kazandırılacaktır.

Ortadoğu'da barışçı ve dengeli politikalarımız devam edecek, bölgedeki bütün ülkelerle ve tarihsel yakınlıklarımız olan Arap ve İslam dünyası ile ilişkilerimiz geliştirilecektir. Irak'ın fiili bölünmüşlüğüne, bunun iç güvenlik açısından ve ekonomik çıkarlarımız bakımından yarattığı sakıncalar göz önünde tutularak, Birleşmiş Milletler kararları, insan hakları ve uluslararası hukuk ilkeleri doğrultusunda biran önce son verilmesi yolunda çaba gösterilecektir.

Balkan ülkelerinde yaşayan Türk ve akraba toplulukları, bu ülkelerle her türlü ilişkilerimizin geliştirilmesinde yapıcı bir unsurdur. Bu toplulukların yaşadıkları ülkelerdeki ekonomik, kültürel ve sosyal koşullarının iyileştirilmesinde destek olunacaktır.

Hükümetimiz, yurtdışındaki vatandaşlarımızın sorunlarını yakından izlemek ve çözümler bulmak amacı ile, yurtdışındaki vatandaşlarımızın da temsil edileceği bir "Yurtdışı Vatandaşlar Üst Kurulu" oluşturacaktır.

Türkiye, uluslararası toplumun saygın, dostluğu ve işbirliği aranan bir üyesi olarak, bölgesinde ve dünyada, barış, istikrar, güven, işbirliği ve refahın yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır. Cumhuriyetimizin gelenekleri uyarınca, dış politikamızın ulusal bir mutabakat çerçevesinde yürütülmesine özen gösterilecektir.

 

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ (Al İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği'ne tam üyelik Türkiye iç sadece bir hedef değil, aynı zamanda anlaşmalardan doğan bir haktır. Hükümetimiz A ile ilişkilerinde karşılıklı yarar dengesin sağlanmasını amaçlayacaktır.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1996 y başında gerçekleştirilen gümrük birli çerçevesinde mevzuat uyum çalışmalar hızlandırılacaktır. Bu kapsamda gümrük birli sonrasında gerçekleştirilmesi gereken mevzu uyum çalışmalarının tamamlanması amacıyla gümrük kanunu çıkarılacak, fikri mülkiyet haklarına ilişkin mevzuatımızda değişiklikler , yeni düzenlemeler yapılacak, bu alanda uluslararası sözleşmelere katılım sağlanacaktır. Diğer yandan bir kısım Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri ile, AB Ortak Ticaret Politikaları çerçevesinde yürütülmekte olan serbest ticari anlaşmaları görüşmeleri tamamlanacak imzalanmış anlaşmalar vakit geçirilmeksizin yürürlüğe konacaktır.

 

Gümrük birliğinin getirdiği yeni rekabet ortamına sanayi sektörünün uyum sağlaması AB ekonomisi ile Türk ekonomisi arasındaki farkın azaltılması için Türkiye ile AB arasındaki mali işbirliğine işlerlik kazandırılacaktır.

1996 yılı başında gerçekleştirilen güm birliği ile Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler son döneme girmiştir. Bu dönemde;

AB ile ilişkilerimizde elde edilen Gümrük Birliği dahil fiili ve hukuki kazanır geliştirilerek konsolide edilecektir.

AB'nin Türkiye'ye yönelik yükümlülükle yerine getirmesinde ısrarlı olunacaktır. Gümrük Birliği'nin ruhuna uygun dengeli dinamiğe kavuşturulması için AB'nin Türkiye işbirliğini geliştirmesi sağlanacaktır.

Böylelikle, Türkiye'nin yeniden çizilmekte olan Avrupa coğrafyasında hak ettiği yeri alması temin edilecektir.

EĞİTİM

Çağımızda bilgi toplumu düze ulaşamamış ulusların varlıklarını sürdürebilmeleri ve uluslararası rekabette söz sahibi olmaları ş azalmıştır.

Bu anlayışla, ülkemizin geleceğinin güvencesi ve çağdaşlaşmanın öncüsü olan gençlerimize eğitimde sadece fırsat eşitliği değil, olanak eşi de sağlanacaktır. Eğitimin tüm kademeleri Atatürk İlke ve inkılâplarını özümsemiş, n manevi ve ahlaki değerlerimizi benimse bilimsel düşünceye yatkın bilgi çağının gereklerini yerine getirebilecek bilgi ve becerilerle donar insanlar yetiştirmek temel amaç olacaktır.

Sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz ilköğretim (temel eğitim) uygulamaya konulacaktır.

Anayasanın 24 üncü maddesinde, din ahlâk eğitimi ve öğretiminin Devletin gözetin denetimi altında yapılması öngörüldüğün ilköğretim (temel eğitim) ve orta öğretim kurumlarında zorunlu din kültürü ve al öğretimine devam edilecektir. Bunun dışında eğitimi ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. İsteğe bağlı Kur'an kurslarından ve hafızlık eğitiminden Diyanet İşleri Başkanlığı sorumludur.

Sekiz yıllık ilköğretime (temel eğitim) geçilirken, gerek mesleki ve teknik liseler bünyesindeki orta okullara devam etmekte olan çocuklarla çıraklık eğitimi gören çocukların kazanılmış hakları korunacaktır.

Orta öğretimde mesleki teknik ve beceri kazandıran öğretime önem verilecektir.

Her kademedeki okullar, uygulanabilir bir plan çerçevesinde çağdaş eğitim araçları ile donatılacak, özellikle öğrenme ve öğretme sürecini geliştiren ve zenginleştiren bilgisayar destekli eğitim yaygınlaştırılacaktır.

İnsanlarımızın, özellikle gençlerimiz ile kadınlarımızın meslek edinmeleri ve el becerilerini geliştirerek üretime yönelmeleri, okuma-yazma bilmeyenlere eğitim imkanları sağlanacaktır.

Geleceğin bilgi toplumunu yakalamak için genç nüfusumuzun bilim ve teknolojiye çok daha

fazla ilgi duymasının sağlayacak, gençlerim bilime, bilim adamı, araştırmacı olma özendirecek önlemleri almaya, bunların şartlar yaratmaya hız verilecektir.

Gençlerimizin ve yetişkinlerimizin çağdaş yöntemlerle bilimsel araştırmalarda bulunmaları ve araştırma verilerini değerlendirmelerine olan sağlamak üzere kamu ve özel kurum kuruluşların Bilim Merkezleri kurumları özendirilecektir.

Özürlülerin eğitim ve öğrenim olanaklarının çağdaş ülkeler düzeyine çıkarılması amacı· gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Özürlülerle ilgili yasalarda mevcut düzenlemelere işlerlik kazandırılacak, özürlülere mesleki eğitim verecek merkezlerin kurulması sağlanacaktır. Böylece bu vatandaşlarımı: yaşamlarının kolaylaştırılması, günlük ekonomik ve sosyal yaşama aktif katılımlarının sağlanması zemin hazırlanacaktır.

Eğitimin her kademesinde öğretmen açığının kapatılması ve öğretmenlik mesleğinin özendirilmesi için önlemler alınacaktır.

Üniversitelerde öğretim kalitesinin uluslararası standarda ulaştırılması, öğretim açıklarının süratle kapatılması ve üniversitelerin kaynak ihtiyaçlarının karşılanması için önlemler alınacaktır.

Üniversitelerin ve araştırma-geliştirme kurumlarının, uluslararası ve ulusal düzeyde kaynaklarına elektronik ortamda ve erişebilmelerini sağlayacak; bir yandan öğretimle araştırmanın bütünleşmesini bir yandan da araştırmayı destekleyecek Ulusal Akademik Bilgi Merkezi'nin hızla tamamlanabilmesi i türlü destek sağlanacaktır.

Çağdaş eğitim ve iletişim teknolojisi et biçimde değerlendirilerek açıköğretimde kalitenin yükseltilmesi sağlanacaktır. Açıköğretimle öğretim arasında işlevsel bağlantı kurulacaktır.

YÖK üniversiteler arası eşgüdüm k haline getirilecek, üniversiteler tam öz kavuşturulacak, öğrencilerin üniversite yönetimlerinde temsiline olanak sağlanacaktır.

Üniversiteler ile sanayi işbirliğinin geliştirilmesi özendirilecektir.

Üniversitelerin kendi yarattıkları ma: kaynakları kullanmaları kolaylaştırılacaktır.

Eğitimin her kademesinde yurt olanaklarını artırılmasına özen gösterilecektir.

KÜLTÜR

Türk kültür ve sanatının kendi özellikleri içinde gelişmesine ve dünyaya açılmasına deste: verilecektir. Devlet, zengin tarih kökleri buluna kültür hazinelerimizin gereğince değerlendirilmesine yönelik tüm çalışmaları da ulusumuzun sanattaki ve kültürdeki çağda yaratıcılığını da bütün gücüyle destekleyecektir.

Başka ülkelerdeki soydaşlarımızın ö kültürlerini ve ana dillerini yaşatılıp geliştirebilmeleri için gerekli ortan hazırlanacaktır. Uluslararası anlaşmaların veya bulundukları ülke yasalarının sağladığı tün haklardan ve özgürlüklerden eşit olarak yararlanmalarına önem verilecektir.

Fikir ve sanat eserleri sahiplerinin haklarının korunmasına özel olarak itina gösterilecek ve bu konuda yasal desteğin sağlanmasına gaye edilecektir.

Milletimizin sosyal ve kültürel hayatın önemli rolü olan edebiyat, musiki, resim, folklor sinema, tiyatro, opera ve balenin desteklenmesi geliştirilmesi, kültür ve sanat politikamızın a hedefi olacaktır.

Dünya ülkelerinin geleneksel ve çağdaş sanatlarının halkımıza tanıtılması çalışmaları desteklenecek ve Türk eserlerinin yurtdışında sergilenmesine önem verilecektir.

Anadolu kültür ve medeniyetinin tüm mirası aynı önem ve eşitlik içinde değerlendirilecektir.

Yurtdışındaki eserlerimiz de dahil olmak üzere tarihi ve kültürel varlıklarımızın tespiti, korunması ve tanıtılması için her türlü tedbir alınacaktır.

Yurtdışına yasa dışı yollarla kaçırılan taş kültür varlıklarımızın ülkemize iadesi için türlü gayret gösterilecektir.

Doğal ve arkeolojik sit alanlarının korunması ve insanlığın ortak mirası olarak gelecek nesillere aktarılması için etkin önlemler alınacaktır.

Arşiv hizmetlerine, eski yapı ve eserlerin korunmasına, eski eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasına ağırlık verilecektir.

Kütüphanelerin zenginleştirilmesi, modern araç ve gereçlerle donatılması, yurt sathına yayılması, okuma zevk ve alışkanlığının teşvik edilmesine gayret edilecektir.

Telif ve tercüme eserlerin yayınlanması ve yaygınlaştırılmasını kolaylaştırıcı tedbirler alınacaktır.

Türk Cumhuriyetleri ve toplulukları ile kültürün her alanında çok sıkı bir işbirliğine girilecektir.

Türk tiyatro geleneğinin korunması, geliştirilmesi ve sanat kurumlarımızın özerkleştirilmesi kültür politikamızın temel unsurları arasında yeralacaktır.

Özel sektörün kültürel yatırımları teşvik edilecektir.

VAKIFLAR

Anadolu'daki Türk kimliği ve hakimiyeti belgesi durumundaki eski eserlerimizin korunma ve restorasyonuna özel bir önem verilecek Vakıflar Genel Müdürlüğü imkanları genelde konuya yönlendirilecektir.

Aile vakıflarının hukuki durumu yeni değerlendirilecektir. Çağın anlayışına uygun yorum ve bunun yasal alt yapısı oluşturulacaktı

Ülkemizde, zamanla vakıf müessesesinin ciddi şekilde istismar edilerek vakıflar mevzua uymayan bir uygulama içine girilmiştir. Bu k Hükümetimizce ciddi olarak gözden geçirilecek yeni bir düzenlemeye kavuşturulacaktır. çerçevede kamu kurum ve kurulu bünyesindeki vakıflar, kamu erkini vakıf çıka kullanması sebebiyle öncelikle ele alınacaktır.

GENÇLİK VE SPOR

Gençlerimizin Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda sağlıklı ve üstün ahlaklı bireyler olarak yetiştirilmesi ve onların z~ alışkanlıklardan korunması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Toplumun temelini oluşturan ve geleceğin güvencesi olan gençlerin eğitimleri yanında zamanlarını değerlendirmeleri ve spor ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü olanak harf geçirilecektir.

Gençlerimizin boş zamanlarını kendi iste yetenekleri doğrultusunda sosyal ve kül faaliyetlerle değerlendirmelerine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek, sporun kitlelere yayılması, amatör spor ve sporcularımız ile sporcularımızın, sporda çağdaş di yakalayabilmeleri amacıyla; okul, aile, kulüp, dışındaki vatandaşlarımız, kamu ve özel teşebbüs ile işbirliği geliştirilecek ve bu amaca yönelik gerekli yasal düzenlemelerle,, tesis, mal~ eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarındaki bütün tedbirler alınacak ve ayrıca bu amaçla gençlik merkezleri ve gençlik kamplarının yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Sporun geniş kitlelere yayılması edilecek, doğanın sunduğu spor olanaklarından herkesin yararlanması için gerekli ön alınacaktır.

Bedensel engellilerin toplumsal yaşa sporun da yer alabilmesi için gereken her önlem alınacaktır.

Spor kulüplerinin kendi tesislerine kavuşturulması için politikalar oluşturulacak devlet spor kulüplerinin tesis yapmasını edecektir.

Sporcuların sağlık ve sosyal güvenlikleri sağlanacak, spor dallarına yönelik yetenek ve seçimine özel önem verilecek, ı performansını geliştirmek amacıyla ara merkezleri kurulacaktır.

Spor federasyonları ve spor adamları ile temsilcilerinden oluşan ve kendi dinamiği özerk bir yapıya kavuşturulacaktır.

Ülkemizde bu yıl yapılacak olan hav oyunları olimpiyatları için Hükümetimiz her türlü desteği verecektir. Olimpiyatların İstanbul'a yapılmasını sağlamak için çalışmalara devam edilecektir.

KADIN SORUNLARI VE AİLE

Anayasamızın 41. maddesinde ailenin Türk toplumunun temeli olduğu belirtilmektedir. Aile bağlarını ve dayanışmasını koruyup güçlendiren bir ulusal ve anayasal görevdir.

Hükümetimiz, Türk ailesinin huzur ve refahını artırmaya yönelik çalışmalara önem verecektir.

Aile yardımları günün ekonomik ve sosyal gerçeklerine uygun hale getirilecek, medeni nikahın yaygınlaştırılması suretiyle aile bütünlüğü güçlendirilecek, özellikle kadınlar ve çocukları mağduriyetleri giderilecektir.

Ayrıca toplumumuzu ve aile bütünlüğün sarsan uyuşturucu madde kullanımı, şiddet, müstehcenlik ve cehalet gibi sorunlarla gerek mücadele yapılacak, özellikle aile içi şiddeti önlenmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemeler gerçekleştirilecektir.

Anayasamızın 41 inci maddesinde devletin ailenin korunmasını sağlama teşkilat kurmasına yönelik amir hükmi Anayasa Mahkemesinin iptal kararları hukuki dayanaktan yoksun hale gelmiş bulunan Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı kanunu çıkartılacaktır.

Hükümetimiz kadının ekonomi kültürel ve siyasal yaşama tam olarak sağlanması konusunda kararlılıkla;

-Aile içinde demokrasi teşvik eşitlikçi ve paylaşımcı bir aile ya~ alınacaktır.

-Kadının toplumsal konumunun yi için Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza diğer mevzuatta yer alan ayrımcı maddelerin günün şartlarına uygun düzenlenmesi başta gelmek üzere gerekli idari düzenlemeler ivedilikle yapılacaktır.

-Tüm bu görevleri ülke genelinde e~k biçimde yerine getirecek ulusal mekanizmanın Başbakanlığa bağlı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü olarak teşkilatlanması gerekli yasal düzenleme gerçekleştirilecektir

-Tüm kurum ve kuruluşlarda birimlerinin kurulması teşvik edilecek arasında işbirliği ve koordinasyon sağla uygulamada politika, plan ve programlara erkek eşitliği kavramının geliştirilmesine 5 çalışmalar yapılacaktır.

Korunmaya, bakıma muhtaç çocuk, g yaşlılarımızın ihtiyaçlarının karşılı Hükümetimizin öncelikli hedeflerin Özellikle kimsesiz çocuklarla çalışan çocukların her türlü sorunlarının çözümlenmesi için çaba gösterilecektir.

SOSYAL GÜVENLİK VE SAĞLIK

Sosyal güvenlik sistemimiz ile güvenlik kuruluşlarının içinde bulunduğu ülkemizin ivedilikle çözüm gerektiren en önemli sorunudur.

Açıkları katrilyon seviyesine ulaşa düzeyine sürüklenmiş ve hizmet veremez hale gelmiş bulunan sosyal güvenlik kuruluşları sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak, bu kurumların kamu kesimi borçlanma gereği içerisinde tedricen azaltılacaktır.

Sosyal güvenlik sisteminde norm ve birliği sağlamak için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Sağlık sigortası ile emeklilik sigortası birbirinden ayrılması ile tüm yurttaşlarımızın sağlık sigortasına kavuşturulması ile sigortasının bir program dahilinde gerçekleştirilmesine bu bağlamda çaba gösterilecektir.

Sağlık sistemi; finansman, yönetim ve organizasyon, insan gücü, hizmet arzı ve boyutlarıyla yeniden düzenlenecek, özel sektör ve yerel yönetimlerin sağlık sektörüne yatırımları teşvik edilecektir.

Devlet, bütün vatandaşlar için sağlık evi, sağlık ocağı, ana çocuk sağlık merkezleri savaş dispanserlerinin vermekte olduğu temel sağlık hizmetlerini daha geniş vatandaş kitlelerine ulaştırarak bedelsiz olarak sunulmasını yaygınlaştıracaktır.

GELİR DAĞILIMI

1994 DİE Gelir Dağılımı Anketine nüfusun en fakir yüzde 20'si milli gelirden yüzde 5 pay alırken, en zengin yüzde 20'sinin gelirden aldığı pay yüzde 55 tir.

Diğer taraftan yine DİE'nin 1995 yılı yaptığı ankete göre fert başına en yüksek gelir elde eden il ile en düşük gelir elde eden il arasında 10 katın üzerinde fark vardır.

Bu veriler, gerek kişiler, gerek bölgeler gelir dağılımının son derece bozuk ve den~ olduğunu göstermektedir.

Bu durum ülkemizdeki bir çok sorunun da kaynağını teşkil etmektedir.

Bu çerçevede ekonomik ve sosyal politikaların uygulanmasında yoksulluğun azaltılmasına, sabit gelirlilerin, emekli, dul, ye küçük esnaf ve çiftçilerin fakirleşmesinin önlenmesine, işsizimize iş bulmaya verilecektir.

Bu cümleden olarak üretken istihdamın artırılmasına öncelik verilecek, kişilerin kendi işlerini kurmaları desteklenecek, özel kesim için uygun yatırım ortamı sağlanacak, alt gruplarının yararlandığı doğrudan y sistemleri geliştirilecektir.

Bireylerin beceri ve üretkenliklerini artı yaşam seviyelerini yükseltmekte en önemli eğitimdir. Bu amaçla yoksul kesimlerin eğitim imkanlarından yararlanmalarını sağlamak kredi, burs, yurt ve diğer imkanları da kapsayan etkili bir destek sistemi oluşturulacaktır.

EKONOMİ

Hükümetimiz iç ve dış dengelerin bozul~ ve enflasyonun hızlandığı bir ekonomik orta göreve başlamıştır.

Hükümetimizin ekonomi alanında yap~ düzenlemeler kısa vadeli, günü kurtarmaya yönelik düzenlemeler değil, ülkenin uzun v gereksinimleri ve çıkarlarını göz önünde bulunduran, ancak kısa vadede mutlak geciktirilmeden alınması gereken düzenlemeler olacaktır.

Hükümetimizin iktisadi alandaki temel hedefi, ülkede kalıcı makro ekonomik istikrar sağlanması ve ekonominin istikrar ortamında sürekli ve sürdürülebilir bir büyüme trendine oturtulmasıdır.

Bu hedefin gerçekleştirilmesinin önünde e önemli engel giderek yükselme eğilimi göstere enflasyondur. Enflasyon yatırım ufkunu daraltmakta, gelir dağılımını bozmakta v kaynakların rasyonel kullanımını ve dağıtımını engelleyerek kendini besleyen bir süreç haline gelmektedir.

Enflasyonla mücadele hükümetimizi öncelikle ele alacağı bir meseledir.

Enflasyonla mücadele aynı anda birçok alanda reform niteliğinde dönüşümleri gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. B yandan enflasyonun en temel nedeni olarak ortay çıkan kamu açıkları kalıcı bir biçimde düşürülmeye çalışılırken öte yandan enflasyon bekleyişlerinin kırılması ve devletin belli başlı kurumlarının yeniden yapılandırılması için eşgüdümlü bir çaba gösterilecektir.

Ülkenin, iç ve dış mali piyasalarda yenide güven kazanması sağlanacak, yatırımcıyı istihdam yaratan yatırım yapmaya yöneltecek önlemler alınacaktır.

Yatırımların finansmanında önemli oynayan gönüllü tasarruflar teşvik edilecektir.

Bankacılık sistemindeki yapısal bozukluk ve hukuki boşluk giderilecek, ayrıca bankaların denetiminde etkinlik sağlanacaktır.

Kamu bankalarının ihtisas görevlerine uygu yönetim ve organizasyon yapılarına kavuşmaları sağlanacaktır. Bu bankaların kredi tahsislerinde politik etkilerden arındırılması gerçekleştirilecek ve gerekli kaynak belirlenmeden bankalara göre verilmesi uygulamasına son verilecektir. Kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmaları hızlandırılacaktır.

Geçmiş hükümet denk bütçe iddiası il samimiyetten uzak, hayali kaynak paketlerine dayanan kamu gelirleri, gerçekçilikten uzak kamı giderleri ile kamu mali disiplinini tam anlamı ile bozmuştur. 1997 yılı bütçesinin en iddialı gelir kalemlerinden biri olan yaklaşık 1.2 katrilyon lira tutarındaki tedbir geliri kaleminden yılın il~ yarısında ciddi bir tahsilat gerçekleşmemiştir. Bu disiplinsizlik ve hayalcilik Bütçe Kanununun uygulanmasında da ortaya çıkmış, denk bütçe yılın ilk ayından itibaren yüzlerce trilyon lira açık vererek ilk altı ayda 720 trilyon lira sınırım dayanmış, bazı harcama kalemleri için bütçe yasası ile öngörülen ödenek tutarının neredeyse tamamı yılın ilk yarısında, tüketilmiştir. Transfer ödeneklerinin kullanılmasında kurumlar arasında ayrımcılık yapılmış, özellikle yerel yönetimle arasında büyük dengesizlikler yaratılmıştır.

Bizim amacımız elbette ki bu adaletsizlikleri giderme yanında ekonominin dengelerini yeniden yerli yerine oturtmaktır. Bu konuda gereken her türlü önlem alınacak, gereken yasal düzenlemeler gerçekleştirilecektir.

Kamu mali disiplini mutlaka yeniden sağlanacak, devlet kaynaklarının keyfi olarak kullanılacağı inancını uyandıran uygulamaları verilecektir.

Bu bağlamda, ödenek aşımları zorlaştırılacak, Bütçe'nin kapsamı genişletilecek ve enformasyon alt yapısı tamamlanacaktır. Bütçe'nin samimiyeti ve açıklığı ilkesi yeniden tesis edilecektir. Bütçe'nin şeffaflığı her şeyin ötesinde önem verdiğimiz bir konudur. Kamunun kullandığı kaynakların hesabı son kuruşuna kadar sorulacak hem de verilecektir.

Borçlanmada düzensizliğe ve keyfiliğe verilecek, borçlanma önceden kamu oyuna açıklanmış program çerçevesinde ve iktisadi dengeleri gözeterek sürdürülecektir.

Bu düzenlemeler ile ulaşılmaya çalışılan uzun vadeli hedef ise kamu maliyesinde "toplam kalite yönetimi"ne geçmektir.

Hükümetimiz kamu harcamalarının sağlıklı gelir kaynağı olan vergilerle karşılanması gereğine inanmakla birlikte, ülkenin ekonomik buhrandan çıkartılmasında özelleştirme gibi vergi dışı gelirlerin gerçekleştirilmesine de büyük önem vermektedir.

Ancak, bugün belirli sayının üstünde istihdam eden işyerlerine getirilen yükümlülükler, denetlenemeyecek alanlara getirilen ağır vergi yükümlülükleri kayıtdışılığı teşvik etmekte, ekonomik olayın tarafları arasında kayıtdışılık konusunda işbirliğine neden olmaktadır.

Ekonomik faaliyetler vergi ile ilişkilendirilememekte, bu nedenle de etkin denetim yapılamamaktadır.

Bu nedenle vergi gelirleri, yeni vergiler ihdas etmek yerine, vergi ve çalışma yaşamını düzenleyen yasalarda yer alan ve kayıt dışılığı teşvik eden hükümler de kaldırılarak kayıt ekonominin kayıt altına alınması, vergi kayıp ve kaçaklarının bu yolla ve ayrıca etkin bir denet asgari bir düzeye indirilmesi suretiyle artırılacaktır.

Vergi oranlarının belirli konul düşürülmesi suretiyle vergi taba yaygınlaştıran, vergi yükümlülerini enflasyona karşı koruyan, elde edilmeyen gelirden vergi alınması sonucunu doğuran hayat standardı esasını ve peşin vergiyi tümüyle kaldırmayı amaçlayan bir vergi reformu temel hedeflerimizdir. Bununla birlikte, istihdam ve iş olanakları yaratman derece acil ve önemli olduğu bir ortamda, girişimciliğin önünü kesen, işyeri açma konusunda caydırıcı bir nitelik taşıyan hayat standartı esasının yeni işe başlayanlarda ilk yılda uygulanması için gerekli düzenleme derhal yapılacaktır.

Yerel yönetimlerin kendi öz kaynak kavuşturulması için gerekli düzenle yapılacak, özellikle emlak vergisinde gerekli verimliliğin sağlanması için tüm taşınmaz mallarda cins tashihi gerçekleştirilecek, coğrafi veri tabanına dayanan bilgi sistemlerine geçilmesi konusunda yerel yönetimlere destek verilecektir.

Tapu ve kadastro bilgilerinin coğrafi veri tabanı ile izlenilmesi konusunda ki çalışmalar ülke düzeyindeki kadastro çalışmalarının biran önce bitirilmesi sağlanacak, bu konuda yönetimler ile yoğun bir işbirliği yapılacaktır.

Ödemeler dengesi sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulacaktır. Bu çerçevede sermaye hareketlerinin ülkenin kalkınmasına ve üretken kapasitesinin güçlendirilmesine katkıda bulunacak bir yapı içerisinde gelişmesine önem verilecektir.

İhracat artışına süreklilik ve dinamizm kazandırabilmek için ihracata dönük kaliteli ve çevreye duyarlı mal üretebilecek bir kapasitenin oluşmasına, sanayinin rekabet gücünün verimlilik ve yüksek teknoloji kullanımıyla geliştirilmesine ve çeşitliliğin artırılmasına, yeni pazarlarda etkinliğin sağlanmasına öncelik verilecektir İhracata özel bir önem verilecektir.

Dış ticarete ilişkin düzenlemelerde, üretim ve ihracata yönelik desteklerin belirlenmesinde. uluslararası yükümlülükler dikkate alınacaktır.

KİT'lerin yönetim ve denetim sisteminin yeniden yapılandırılması, yıllardır ülkemiz gündeminin ilk sıralarında yer alan ve genel ekonomi açısından hayati öneme sahip özelleştirme sürecinin hızlandırılabilmesi için gerekli tedbirleri de içerecektir.

Özelleştirme sürecine hız verilirken ortaya çıkabilecek muhtemel olumsuzlukları önlemek amacıyla özellikle doğal tekel konumunda olan KİT'ler için kanuni düzenlemeler yapılacaktır.

Hükümetimizin özelleştirme alanındaki temel anlayışı, çeşitli sektörleri rekabete açarak veya bu sektörlerdeki rekabeti güçlendirerek, hizmet ve ürün kalitesinin yükselmesini, fiyatların düşmesini, sermayenin çalışanların ve yöre halkının talepleri de dikkate alınarak tabana yayılmasını sağlamaktır. Bu çerçevede tekelleşmeyi önleyici, tüketici ve işçileri haklarını koruyucu ve denetleyici mekanizmalar ve organlar kurulacaktır. Özelleştirme ayı zamanda gider tasarrufunu sağlama hedefine yönelmelidir.

TARIM VE HAYVANCILIK

Tarıma ve hayvancılığa yönelik olarak sürdürülen yanlış politikalar köylümüz yoksullaştırmış ve iç göç olgusunu çok hızlandırmıştır. Çiftçimizin milli gelirden ha ettiği payı almasına yönelik politikalar bir bütün olarak uygulamaya konulacaktır. Böylece çiftçi tasarruf yapabilir ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunur duruma getirilecektir.

Tarım sektörünü, bölgesel gelişmişli farklılıklarını gidermesi, işsizliğin ve kırsa alandan büyük kentlere göçü önlemeyi, istihdam yaratmayı, sürdürebilir kalkınmayı, adaletli gelir dağılımını, Türk insanının sağlıklı beslenebilmesini, makro ekonomik anlı kaynak yaratabilmeyi hedef alan ve bu hedefleri diğer sektörlerle koordinasyon sağlayarak de şekilde, çevreyi de koruyarak götürebil amaçlayan bir sektör olarak görüyoruz.

Tarım sektörümüzün teknolojik ve bili gelişmelerle bütünleşmesi, ekonomik ve sosyal hedeflerle uyumlu gelişmeler sağlaması kalite ve miktar yönünden pazar için üretim yapar sektör olmasını temin etmek için gerekli tedbirler alınacak ve uygun politikalar üretilecektir. Tarım politikaları Avrupa birliğine uyum çalışır gerçekleştirilecektir.

Tarım sektörü kaynak yutan değil, kaynak yaratan bir sektör konumunda görülerek, makro ekonomik politikalar tarımın kaynak yaratacağı bir şekilde oluşturulacaktır.

Tarımsal pazar ve pazarlama olanaklarını geliştirmek ve yönlendirmek amacıyla kooperatifler, üretici ve yetiştirici birlikleri, borsaları, üretici bölge halleri gibi örgütler alınarak gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Haller Kanunu yeniden düzenlenecektir. Satış Kooperatifleri, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile Ziraat Odaları bu amaçla ye düzenlenecek, demokratik katılıma kavuşturulacaktır.

Tarım sektöründe devletin temel destekleme ve kontrol hizmetlerinin eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Hükümetimiz çiftçilerimizin ürün ve destekleme bedellerinin zamanında ödenmesine gösterecektir.

Tarımsal ürün işleme sanayiinin geliştirilmesi teşvik edilecek, kırsal alanda tarımda istihdam arttırılacaktır. Bitkisel ve hayvansal üre girdilerin sağlanması, eğitim yayın hizmetleri ürünlerin değerlendirilmesini entegre e sözleşmeli çiftçilik modeli teşvik edilerek desteklenecektir.

Ülke içinde damızlık hayvan üre geliştirmek için damızlık nüve işletmelerinin kurulması teşvik edilecektir.

Hayvan ıslahı, hayvan ve bitki hastalık zararlılarıyla mücadele edilerek gerekli destekleme tedbirleri uygulanacak, bu alanlara özel sektörün katılımı sağlanacaktır.

Tarım ürün sigorta sistemine geçilmesi için mevzuat çalışmalar sürdürülecektir.

Su ürünlerinin tarım sektörü içerisindeki önemi nedeniyle doğal kaynakların korunması ve kullanımına özen gösterilerek, üretimi arttırıcı tedbirler alınacaktır.

Tarımda en problemli sektör hayvancılığımızdır. Meraların ıslahı ele alınacak ve Mer'a Kanunu hızla çıkarılarak yürürlüğü konulacaktır.

Tarımsal kredi işlemleri basitleştirilerek bürokratik işlemler azaltılacak banka teminatları asgariye indirilecek, faizler mümkün olan en düşük seviyede tutulacaktır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş Kanunu yeniden ele alınarak Bakanlık sektörü izleyen, makro plan ve hedefleri belirleyen, öncelikleri saptayan yönlendirme, kontrol ve denetim gibi gerçek fonksiyonlarını yürüten etkin ve dinamik bir yapıya kavuşturulacaktır.

ORMANCILIK

Ormanlarımızda yangına karşı çağın bütün teknolojik imkanları sağlanıp kullanılma~ suretiyle mücadeleye devam edilecek, yanan orman alanları yıl içinde ağaçlandırılacaktır.

Orman-Halk ilişkilerinin daha iyi bir seviyeye getirilmesine özen gösterilecek, orman köylülerine ve ormancılık işlerinde çalışanlara sağlanan imkanlar artırılacaktır.

Ülkemizin turizmine de büyük katkısı olar uluslararası ortak mirasımız milli park, tabiat park ve tabiatı koruma alanlarımızın sayı ve niteli~ yönünden geliştirilmesi çalışmalarına devam edilecektir.

Ormancılık çalışmalarında bitki-toprak-su kaynakları dengesini korumak, iyileştirmek amacı ile ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslah çalışmalarına büyük önem ve hız verilecektir.

ÇALIŞMA YAŞAMI

Hükümetimiz, çalışma barışının sağlanması ekonomik ve sosyal yaşamın sağlıklı ve dengeli sürdürülmesi, işçi ve işveren ilişkilerinde tutarlı katılımcı bir diyalogun oluşturulmasını görevi saymaktadır.

Kamu çalışanları arasında ücret dengesinin kurulması amacıyla, "eşit işe eşit ücret ilkesi gözetilerek kamu personelinin hukuki statü mali ve sosyal haklarına ilişkin gerekli düzenlemelere başlanılacaktır.

İşçi sağlığı ve iş yeri güvenliği üzerinde önemle durulacak, işçilerin daha sağlıklı koşullarda çalışmaları için gerekli önlemler alınacaktır.

Nitelikli işgücü yetiştirmenin istihdam sorununun çözümünde ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak, bu alanda görevli bu kurumların ekonominin diğer birimleri i eşgüdüm halinde etken çalışması m sağlanacaktır.

Mevsimlik geçici işçilerin başta ; güvenlik hakları olmak üzere sorunları çözüme kavuşturulacak, bu grupta yer alan işçilerin üretkenlikleri ile birlikte çalışma süreleri de uzatılacaktır.

Yurtdışında çalışan vatandaşların haklarının korunması için her türlü harcanacak, sosyal güvenliklerinin sağlanması, korunması ve gözetilmesi için sağlıklı politikalar oluşturulacaktır.

Yurtdışında bulunan ve sayıları önemli boyutlara ulaşan Türk işverenlerinin sorunlarına sahip çıkılacak ve etkin olmaları Hükümetimizce her türlü çaba harcanacaktır.

İSTİHDAM

İşsizliğin azaltılması büyük taşımaktadır. İzlenecek ekonomik politik özel sektör öncülüğünde yatırımlar ve üretim artırılacak, istihdam imkanları geliştir: işsizliğin giderek azaltılması sağlanacak. Gençlerin, kadınların, uzun dönemli işsiz olanların eğitilerek işgücü piyasasına katılmalarına önem verilecektir. İşsizlere bir program dahilinde beceri kazandırılarak iş bulmalarına veya kendi i; kurmalarına imkan sağlanacaktır. İşsizlik önem taşıyan eksik istihdamın azaltılması etkin politikalar uygulanacaktır.

Özürlülere yönelik hizmetlerin düzenli, etki ve verimli bir şekilde yürütülmesi temi edilecektir. Bu amaçla yasal ve idari tedbirle biran önce uygulamaya konulacaktır.

KOBİ'LER, ESNAF VE SANATKARLAR

Ekonomik ve sosyal gelişmenin kaynağı ve kalkınmanın orta direği olan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ile esnaf ve sanatkarlarımızın yoğunlaşan rekabet ortamında toplumun talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri için gereken bütün tedbirler süratle uygulamaya konulacaktır.

Esnaf ve sanatkarların kredi olanaklar arttırılacak ve bu kesimin çalışma şartların: ağırlaştıran vergi mevzuatı yeniden düzenlenecektir.

KOBİ'lerin üretim ve istihdamdaki paylarının artırılması, çağdaş teknoloji kullanarak uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale gelmeleri için gerekli bütün tedbirler uygulamaya konulacaktır.

KOBİ'lerin iç ve dış piyasalara ulaşabilme ve rekabet yeteneğinin artırılması amacıyla bilgiye erişim ve bilgiyi kullanabilme olanaklar uluslararası düzeye yükseltilmesi temin edilecektir.

KOBİ'lerin organize sanayi bölgeleri küçük sanayi sitelerinde faaliyetlerini koordineli bir şekilde sürdürebilmeleri, sektörel ve çok ortaklı kaynaklarla desteklenmeleri sağlanacaktır.

Yaratıcı düşüncenin rekabetçi yeni ürüne dönüşebilmesi için kişilere ve KOBİ'lere kar verimli projeleri hayata geçirebilmelerine in verecek finansman desteği Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları oluşturularak sağlanacak; kredi temini amacıyla da kredi garanti fonu uygula yaygınlaştırılacaktır.

KOBİ'lerin Türk Cumhuriyetleri ile Av Birliği Ülkeleri arasında bir köprü gör~ görecek şekilde yönlendirilmelerine önem öncelik verilecektir.

TÜKETİCİNİN VE REKABETİN KORUNMASI

Devlet, hür teşebbüs gücünü ve dinamizmini artırmak ve geliştirmek amacıyla ihtiyaç duyulan temel yasal ve kurumsal düzenlemeleri süratle yapacak, mevcut düzenlemeler değişen şartlara uygun olarak geliştirilecek, tüketicinin hak ve menfaatleri gözetilecektir.

Rekabetin korunması amacıyla kurulmuş bulunan Rekabet Kurulu'nun teşkilatlanması tamamlanacak, gerekli ikincil mevzuat çalışmaları süratle yerine getirilecek, Kurum'a işlerlik kazandırılacaktır.

Piyasa denetim mekanizmasının, tüketim sürecinde de işletilmesini sağlamak üzere, tüketicinin korunmasına yönelik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasına özen gösterilecek, Tüketici Mahkemeleri en kısa sürede kurulacaktır.

ALTYAPI

Altyapı Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmesi için büyük önem taşımaktadır. Hükümetimiz, tamamlanmak üzere olan altyapı projelerine ek kaynak tahsis ederek hizmete girmelerini sür'atlendirecektir. İç kaynak yetersizliği nedeniyle dış kredi kullanımları aksayan projelere de gerekli ek kaynakların tahsisi yoluna gidilecektir.

Ekonomik ve sosyal kalkınmaya da teşkil etmeyecek şekilde altyapının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Devletin görevlerinden biri bunu planlamaktır. yatırımlarının finansmanında, mümkün ölçüde, . özel kesimin katılımını sağlan mümkün olmayan alanlarda devletin bizzat yatırımı gerçekleştirmesi esas alınacaktır.

Altyapıda enerji, ulaştırma, haberle; kentsel altyapı öncelik taşımaktadır.

Enerji sektöründe hedef kapsamlı bir program dahilinde orta ve uzun vadede ülkenin olan enerjinin zamanında, güvenilir, ucuz ve kaliteli olarak temin edilmesidir.

Geçtiğimiz yıllarda enerji sektöründe yatırımların zamanında yapılamaması, Türkiye’yi bugün elektrik açısından kritik bir noktaya getirmiştir.

Enerji projelerinde çevre açısından temiz ve kullanımında verimli enerji kaynaklarına verilecek, özellikle doğal gaz, kaliteli kömür ve yenilenebilir kaynaklara dayanan enerji projelerine ağırlık verilecektir.

Kısa dönemde mevcut santrallerimizin daha verimli çalıştırılması, kayıp, kaçak oranlarının azaltılmasının yanısıra, komşu ülkelerden yeterli elektrik ithal edilerek açığın kapatılmasına çalışılacaktır. Ayrıca elektrik yetersizliğinin kısa dönemde hafifletilmesini sağlayıcı otoprodüktör sistemi uygulamasına getirilen kolaylıklara devam edilecektir.

Orta ve uzun dönemde elektrik ihtiyacının karşılanmasında, yerli ve yabancı özel girişimcinin, sektörel katılımını daha aktif hale getirmek için tüm tedbirler alınacaktır. Yeni yatırımlarda yap-işlet-devret ve yap-işlet modellerinin kullanımına işlerlik kazandırılacak, mevcut tesislerin işletme hakkı devrinde verimlilik ilkesi esas alınacaktır.

Elektrik sektörünün özelleştirilmesinde, ülkemiz koşullarına uygun "Düzenleyici Çerçeve" oluşturulacak ve tüm faaliyetler buna göre gerçekleştirilecektir.

Enerji tasarrufuna ilişkin çalışmalar üretim aşamasından nihai kullanım aşaması dahil, tüm faaliyetleri kapsayacak şekilde genişletilecek ve ülke enerji tasarruf programı hazırlanarak uygulamaya konulacaktır.

Hazar'ı Akdeniz'e bağlayacak Bakü-Ceyhan hattı ile uluslararası petrol ve doğal gaz projele özel önem verilecektir.

Nükleer enerjiye geçiş, çevreye zarar vermeyecek şekilde planlanacaktır.

Ulaştırma Sektörü, artan yurtiçi uluslararası yük ve yolcu trafiğine cevap veremez hale gelmiştir.

Ekonomik ve sosyal kalkınmaya iv kazandıracak ve yolcu, mal ve hizmet dolaşımına çağdaş dünya standardında cevap vere karayolu, demiryolu, hava ve deniz yolları ağı ve bunların terminallerinin geliştirilmesi bun sonraki hükümet uygulamalarının en önemli icraat alanlarından birini teşkil edecektir.

Karayollarında; ülkemizin Ortadoğu, Avrupa ve Asya bağlantılarındaki avantajlı konumundan faydalanmak ve yurtiçi ekonomik ve sosyal gelişimin gerektirdiği karayolu altyapı; oluşturmak üzere karayolu ağının trafiğin gerektirdiği kesimlerinde otoyol ve bölün sistemi ve köprü bağlantıları ile geliştirilecek Karadeniz ve Akdeniz sahil yolları bağlantılarının bitirilmesine önem verilecek, geçişlerinin çevre yollarına dönüştürülmesine devam edilecektir.

Trafık güvenliğinin sağlanması yönündeki hizmetlere önem ve öncelik verilecektir.

Demiryolu ve denizyolu taşıma ulaştırma sektörü içinde alması gerekli rol belirlenecek, çağdaş ve etkin bir işletmecilik anlayışı içinde bir yapıya kavuşturulacaktır.

Liman işletmeciliği çağdaş bir içerisinde uluslararası gelişmelerle uyumlu yapıya kavuşturulacak ve gerekli yerler liman kapasiteleri oluşturulacaktır.

Yük taşımacılığında maliyetleri düşürmek üzere kombine taşıma sistemlerine verilecektir.

Telekomünikasyon sisteminin, bil toplumuna uyum sağlayacak şekilde geliş çağdaş dünya ile bütünleşmenin bir gereğidir.

Telekomünikasyon alanında lisans verilmesi ve Türk Telekom A.Ş'nin özelleştirilmesi çalışmalarına hız verilecek, gerekli düzenlemeler hızlandırılacaktır.

KENTLEŞME VE KONUT

Kentleşmede doğal dengenin ve verimli ta topraklarının korunmasına özen gösterilecektir.

Kente göç edenlerin yeni yaşam koşullarına uyum sağlamalarını kolaylaştıracak projeler üretilecektir.

Çağdaş bir yaşam düzeyine ulaşmak amacı kentsel altyapı geliştirilecektir.

Sosyal ve ekonomik gelişme ve nüfus artış bağlı olarak içme suyu, kanalizasyon ve arıtma hizmetlerine olan talep, nitelik ve nicelik ola artmaktadır. Bu sorunu çözmeye yönelik altyapı kaynakları geliştirilecektir.

İçme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesislerine ilişkin hizmetlerin yerine getirilmesinde yerel yönetimler ve İller Bankası arasındaki işbirliği güçlendirilecektir.

İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafında: yürütülen içmesuyu projelerinin kanalizasyon projelerinin tamamlanarak işletmeye alınması Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen Büyük Su Temini Projelerinin tamamlanmasın yönelik kaynaklar araştırılacaktır.

Hızlı kentleşme ve nüfus artışına bağlı olarak artan konut ihtiyacının karşılanabilmesi için Toplu Konut Fonu daha etkin hale getirilecek, bu maksatla Toplu Konut Fonu Kamu finansmanın menfi etki yapmayacak bir finansman modeli il güçlendirilecektir.

Fon sadece sosyal konut niteliği taşıya: projelere kredi verecektir. Gecekondu bölgelerinin modern şehirciliğe uygun şekilde geliştirilmesinde ve kırsal alanda yeni yerleşim alanları düzenlemesine geçişte fon etkin rol oynayacak

TURİZM

Rekabet gücü yüksek ve verimli bir turizm ekonomisinin geliştirilmesi, yerel halkın ve turistlerin turizmden beklentilerinin karşılanması, doğal ve kültürel değerlerin zenginleştirilerek sürekliliğinin sağlanması sektörün amaçlarıdır.

 

Turizmin mevsimlik ve coğrafi dağılımını iyileştirmek ve dış pazarlarda değişen tüketici tercihleri de dikkate alınarak yeni potan alanlar yaratmak amacı ile golf, kış, dağ, y termal, sağlık, yat, karavan, kruvaziyer, kongre ve eğlence turizmini geliştirme faaliyetlerine devam edilecektir.

Turizm hareketlerinin yoğunlaştığı bölge. yerel yönetimlerin ve halkın turizm ile kararlara katılması sağlanacaktır.

Talep yapısındaki yeni eğilimlere bağlı o sektörde küçük ölçekli işletmelerin gelişmesine öncelik verilecektir.

Turizm üst yapısının yeterli bir altyapı ile bütünleşmesi için gerekli düzenleme ve teknik önlemlere ağırlık verilecek, Akdeniz-Ege Turizm Altyapısı ve Kıyı Yönetimi (ATAK) proje hızla uygulanması için gerekli düzenler yapılacaktır.

"Kullanan öder-kirleten öder" ilkesi uy kamu eliyle yapılacak teknik altyapının finansmanına kullanıcıların katılımı sağlanacaktır.

Sektörde hizmet kalitesinin yükseltilmesi için sertifikasyon sistemine geçilmesi sağlanacaktır.

DENİZCİLİK

Küresel ekonominin gelişme sürecinde yapmakta olan Türk Deniz ticaret filo geliştirilmesi ve rekabet gücünün artır şarttır. Bu maksatla ikinci sicil için konu gerekli yasal düzenlemeler yapılarak gemi yapımı ve filo yenilenmesi için gereken sağlanacaktır. İstanbul ve Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde seyir güvenliği en üst düzeye çıkarılarak can, mal ve çevre güvenliğini sağlayacak teçhizat dahil her türlü gerekli tedbir alınacaktır.

 

Deniz kirliliğini önleyecek önlemler alınacaktır.

 

Yurtiçi ulaşımında deniz taşımacılığı teşvik edilecektir.

Denizcilik Bakanlığı kurulacaktır

ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI

Sürdürürülebilir kalkınma yaklaş doğrultusunda, insan sağlığını ve doğal dengeyi koruyarak, sürekli bir ekonomik kalkınmaya imkan verecek şekilde doğal kaynakla yönetimini sağlamak, gelecek kuşaklara, insana yakışır bir doğal ve sosyal çevre bırakmak temel amaçtır.

Ülkemizdeki erozyon ve çölleşmenin ülke en önemli ve ertelenemez sorunu olduğu bilinci ülke topraklarının erozyonla yok olmasını önle ve aynı zamanda verimliliğini artırıcı tedbirler alınacaktır. Ülkemizin zengin biyolojik çeşitli kaynakları korunacak, ormanların korunmasına ve genişletilmesine önem verilecek, Ağaç tarım (Endüstriyel Plantasyon) geliştirilmesi teşvik edilecek, tarım alanlarının amaç dışı kullanılması önlenecektir. Bu konularda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak, onların da gayretleri desteklenecektir.

İçerisinde çevre ve doğal yaşam için zararlı unsurlar bulunan atıkların doğrudan doğaya atılması kesinlikle önlenecektir.

Sıvı atıkların, doğada yok olacak ayrışıma dönüşmesi için biokimya olanakları yoğun olarak kullanılacaktır. Bu amaçla kirlilik düzeyi yüksek bir nehir, pilot bölge olarak seçilecektir. 

SONUÇ

Hükümet olarak zor bir dönemde ağır bir görev üstlendik... Bu zor şartlarda görev üstlenmemizdeki tek amaç, devletimiz ve milletimizi demokrasi içerisinde, esenliğe ulaştırmaktır.

Hükümetimiz, programında yer alan bütün hususları "sivil, demokrat ve özgürlükçü" bir çizgide ele alarak gerçekleştirecektir. Hükümetimizin mücadelesi; demokrasi ve fazilet mücadelesidir. Çağdaş dünyayla bütünleşerek, ülkemizin ve insanımızın önündeki engelleri kaldırarak gelişmeyi sağlamak temel hedefimizdir.

Milletimiz, geçmiş dönemde yaşanan sıkıntıları bir daha yaşamak istememekte, geleceğe güvenle bakmayı arzulamakta ve bunları gerçekleştirmenin güvencesi olarak da Hükümetimizi görmektedir. Bu noktada milletimizin Hükümetimize olan güveni tamdır. Yüce Meclisin de aynı güveni göstereceğini umuyoruz. Hükümetimiz bu güveni devamı için çaba gösterecektir... Yapılan her şey aziz milletimiz içindir... Allah yardımcımız olsun...