Biyografiler

 
Ahmet Türk  
Kapatılan DTP Genel Başkanı



1942 yılında Mardin'de doğdu. Sino ve Medine evladı. Lise mezunu. Emekli. HEP ve DTP Kurucu Üyesi. 4(XV), 5(XVI), XVIII ve XIX uncu Dönem Mardin Milletvekili. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı. HEP ve DTP Genel Başkanlığı yaptı. Evli ve 8 çocuk babası.

DTP'nin kurulmasından sonra, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi. Böylece, Aysel Tuğluk ile birlikte, Türkiye'de eşbaşkanlık sistemini ilk uygulayan parti genel başkanı oldu. Haziran ayında yapılan DTP kongresinde eşbaşkanlık sisteminin kaldırılması üzerine, partinin tek genel başkanı olarak yeniden seçildi. Şubat 2007 tarihinde yapılan kongrede, yeniden partinin genel başkanlığına seçildi. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde, Mardin'den bağımsız milletvekili seçildi. Bilahare DTP'ye katıldı. DTP Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılınca, genel başkan Ahmet Türk'ün de milletvekilliği düşürüldü.



English Biography

Democratic Society Party (DTP)
Chair: Ahmet Türk - Born in Mardin in 1942. He joined the Republican People’s Party
(CHP) in 1974, and then was elected parliamentarian. Türk was a founding member of the People’s Labor Party (HEP). After the founding of the Democratic Society Party (DTP), he became co-chair of the party and then in June 2006 at the DTP congress, took the party helm alone. In the congress of 2007, he was re-elected chair. In the July 2007 general elections, he won a seat in Parliament as an independent deputy.

Founded: Nov. 9, 2005
Address: Barış Manço Cad. 32. Sok. No. 37 Balgat, Ankara
Tel: (0312) 286 3200
Fax: (0312) 285 1919
www.dtp.org.tr



HAKKINDA YAZILANLAR

[HABER PORTRE]
AHMET TÜRK - Kasr-ı Kanco’nun ağası, 3. kez siyasette şansını deneyecek
HABİB GÜLER
Zaman 10.11.2005

Güneydoğu’nun ünlü aşireti, Kanco ailesinin lideri Ahmet Türk, Demokratik Toplum Partisi’nin (TDP) eşbaşkanı olarak yeniden siyaset sahnesinde.

10 yaşında babası Hacı Sinan’ı kaybeden Ahmet Türk’ün aktif politik hayatı, milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk’ün öldürülmesi ile başladı. 1974 yılında CHP’ye katıldı, daha sonra milletvekili seçildi. Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev aldı. 1989 yılında Paris’teki Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle milletvekili bulunduğu SHP’den ihraç edildi. O günlerde Halkın Emeği Partisi’ni kurarak başladığı etnik siyaset çizgisi, bugün DTP’yle yeni bir boyut kazandı.

HEP kuruculuğu ile DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından, HADEP ve DEHAP yönetiminde de aktif roller üstlenen Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’la da zaman zaman görüşmeler yaptı. Bu konudaki bir anısını şöyle anlatıyor: “Biz rahmetli Özal’ın mesajını götürmek üzere Öcalan’la görüştük. Özal, bize ‘Akan kanın durması için çaba içinde olmanız gerekir.’ deyince, kendisine ateşkesin sürmesi için Bekaa’ya gitmeyi düşündüğümüzü söyledik. ‘Elbette’ dedi.”

Etnik partilerin başarı sağlayamaması üzerine DEHAP’la yollarını ayıran Türk, son birkaç yılını dedesi Hüseyin Kanco tarafından 1905 yılında restore edilen Mardin’in Derik ilçesindeki ünlü Kasr-ı Kanco’da geçiriyordu. Bu ihtişamlı yapıya kale veya şato da demek mümkün. Hüseyin Kanco, Hamidiye alayına bağlı bir Kürt komutan olarak biliniyor. Bölge Suriye sınırına 40 kilometre uzaklıkta olduğu için Kanco aşireti o dönemde Arap akınlarıyla gelen talana karşı mücadele etmiş. Saldırılardan korunmak amacıyla kale ev tarzında inşa edilmiş olan Kasr-ı Kanco, hâlâ ihtişamlı görüntüsünü koruyor.

63 yaşındaki Ahmet Türk, doğduğu ve büyüdüğü Kasr-ı Kanco’yu “Nefes aldığım yer.” olarak tanımlıyor. Burada kendini çocuklarına ve torunlarına adayan Ahmet Türk, boş vakitlerinde 30 bin dönümlük pamuk ve mısır tarlalarını geziyor, kitap okuyor. En büyük zevki ise satranç oynamak. Türk, eski DEP’li arkadaşlarının ısrarları sonucu yeniden Ankara’ya döndü ve siyasette 3. kez şansını denemeye karar verdi. Oysa birkaç ay öncesine kadar Zana ve arkadaşlarının kuracağı partiden umutsuzdu. Milliyet’ten Hasan Cemal’e verdiği röportajda, etnik partilerden şöyle bahsemişti: “Bugüne kadar kurduğumuz bütün partilerde, inandırıcılık eksiği vardı. Parti içi hukuk, parti içi demokrasi açısından olumlu bir şey söylemek güçtü. Bu yüzden Türk aydınlarına da güven veremedik. Çünkü ipler perde arkasında başkalarının elinde diye düşünülürdü. Bu nedenle muhataplarımız tarafından pek ciddiye alınmazdık. Şimdi yeni bir anlayış geliştirmek zorundayız. Vesayetle, vekâletle siyaset üretemeyiz artık.”

x
HABER

DTP'de '3 başlı yönetim' dönemi başladı
Habib Güler
Zaman 9 Kasım 2007

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 2. olağanüstü kongresini yaptı. Tek aday olan Nurettin Demirtaş, genel başkan seçildi. Parti Meclisi'ne (PM) giren Mardin Milletvekili Emine Ayna, fiilen 'eşbaşkanlık' görevinde bulunacak.

DTP'nin TBMM grup başkanlığını ise Mardin Milletvekili Ahmet Türk sürdürecek.
Ahmet Türk (TBMM DTP Grup Başkanı): Soy ismi, Cumhuriyet'e bağlılığın göstergesi

Güneydoğu'nun ünlü aşireti, Kanco ailesinin lideri Ahmet Türk, HEP'in genel başkanlığını ve sonrasındaki birçok etnik partinin yöneticiliğini yaptı. Siyaset sahnesine milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk'ün öldürülmesinin ardından 1974'te girdi. 1980 darbesi öncesinde CHP'den iki dönem milletvekilliği yaptı. 1989 yılında Paris'teki Kürt Konferansına katıldığı gerekçesiyle milletvekili bulunduğu SHP'den ihraç edildi. Ahmet Türk, Hamidiye alayına bağlı bir Kürt komutan olarak bilinen Hüseyin Kanco'nun torunu. Kanco, Cumhuriyet'in ilanından sonra da ülkeye bağlılığını vurgulamak için soyadını 'Türk' yapmış, kızının adını da 'Türkiye' koymuştu. Ahmet Türk, Kanco'nun kızı Türkiye'nin üvey oğlu.




TÜRKİYE’NİN BARIŞI YAKALAYACAĞINA İNANIYORUZ



DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını değerlendirdi. Açıklamayı yarın yapacaklarını belirten Türk, “Yasaklandığım için mücadelemiz bitmeyecek” diye konuştu.



Kararı hepimiz izledik gördük. Tabii ki Türkiye, başından beri söyledik, sancılı bir süreci yaşıyor. Elbette ki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir. Bu gerçektir. Ama biz buna rağmen Türkiye bir gün barışını yakalayacağına inanıyoruz. Bizim özlememiz bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi.

Siyasi yasaklı hale gelen DTP'lilerin listesi
* Abdulkadir Fırat
# Abdullah İsnaç
# Ahmet Ay
# Ahmet Ertak
# Ahmet Türk
# Ali Bozan
# Ayhan Ayaz
# Aydın Budak
# Ayhan Karabulut
# Aysel Tuğluk
# Bedri Fırat
# Cemal Kuhak
# Deniz Yeşilyurt
# Ferhan Türk
# Fettah Dadaş
# Hacı Üzen
# Halit Kahraman
# Hatice Adıbelle
# Hüseyin Bektaşoğlu
# Hüseyin Kalkan
# Hilmi Aydoğdu
# İzzet Belge
# Kemal Aktaş
# İbrahim Sunkur
# Leyla Zana
# Mehmet Veysi Dilekçi
# Metin Tekçe
# Murat Avcı
# Murat Taş
# Musa Farisoğulları
# Necdet Atalayı
# Nurettin Demirtaş
# Selim Sadak

Bu isimler 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu yöneticisi denetçisi olamayacak. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürülürken, parti tüzel kişiliğinin de sona ermesine karar verildi.
 

  Siyasi Biyografiler  ( Kim Kimdir ? )  /  Kategoriler
Milletvekili Adayları
Ak Parti Milletvekili  Adayları CHP Milletvekili Adayları
MHP Milletvekili Adayları DSP Milletvekili Adayları
DP Milletvekili Adayları Has Parti Milletvekili Adayları
SP Milletvekili Adayları BBP Milletvekili Adayları
  Milletvekili    Başbakan
 Belediye Başkanı     Bakan
 Cumhurbaşkanı  Parti Başkanı
 Siyaset Adamı  TBMM Başkanı
  Siyasi Biyografiler  ( Tüm Kategoriler )  / Alfabetik Liste