Biyografiler

 
Kurmanbek Bakiev  
Kırgızistan Cumhurbaşkanı



Celalabat’ın Masadan bölgesinde doğdu. 1972 yılında, Kuybyshev Politeknik Enstitüsü’nden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. 1974-1976 yılları arasında, Sovyet ordusunda görev aldı. 1979 yılında Celalabat’ta bir fabrikada göreve başladı. 1990 yılında fabrika müdürü oldu. Bu sırada siyasi kariyerinde de ilerliyordu. Önce Kok-Yangak şehir meclisi sekreteri, daha sonra kent için sovyet başkanı, sonra da Celalabat bölgesi genel başkan yardımcısı oldu. 1995 yılında, Celalabat şehri valiliğine atandı. Daha sonra Nisan 1997-Aralık 2000 tarihleri arasında Chui ili valisi olarak hizmet etti. 21 Aralık 2000-22 Mayıs 2002 tarihleri arasında başbakanlık yaptı. Daha sonra bu görevden ayrıldı. 2009 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Şubat 2009 tarihinde Kırgızistan'daki ABD Hava Üs tahliye edileceğini duyurdu. ABD’nin ek yardım teklifini reddetti. 7 Nisan 2010 tarihinde ülke genelinde çıkan ayaklanmalar sonucunda, güneydeki Oş şehrine çekildi.



HAKKINDA YAZILANLAR

KURMANBEK BAKİEV (56) - Eski Başbakan. Daha önce Chu bölgesinin valisiydi. Ekonomist ve deneyimli bir bürokrat olan Bakiev, doğduğu bölge güneyde, Rus işçiler ve kuzey bölgesindeki aydınlar arasında popüler.

2001'de Başbakan oldu ama Akayev, 2002'de Oş kentinde Özbekler ve Kırgızlar arasındaki kanlı çatışmalardan sonra Mayıs 2002'de Bakiev'i istifaya zorladı.

Bakiev, bugün muhaliflerle Devlet Başkanı Akayev yanlıları arasında çatışmalar çıkmadan önce başkent Bişkek'in merkezinde 10 bin kişiye bir konuşma yapmıştı.
X


Kırgız halkı kadife devrimi onayladı
Atıf Ala, Mustafa Başkurt, Marat Ömürov, Rüstem Abdülkerimov
Zaman 11.07.2005

Kırgızistan’da 24 Mart’taki kadife devrimin ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini geçici yönetimin lideri Kurmanbek Bakiyev kazandı. Kritik seçimlerde gerginlik yaşanmaması, istikrardan yana oy kullanan kardeş Kırgızistan’ın yakın geleceği açısından ‘umut verici’ bulundu.

Devrimin öncü isimlerinden Bakiyev, gayri resmi sonuçlara göre yüzde 80’den fazla oy alarak devrik lider Askar Akayev’in halefi oldu. Seçime katılım oranının yüzde 70 civarında gerçekleştiği belirtiliyor. Halk, Bakiyev’in daha popüler olduğu ülkenin güneyinde daha yoğun şekilde sandık başına gitti. Bakiyev, kendisinden sonraki en güçlü aday olarak görülen bir diğer kadife devrimci isim olan Ar Namus Partisi lideri Feliks Kulov’u yanına çekerek, seçim zaferini neredeyse garantilemişti. Bakiyev lehine cumhurbaşkanlığı yarışından çekilen Kulov, Kırgızistan’ın yeni başbakanı olacak. Aksaklıklara rağmen, ülkenin, tarihindeki “en şeffaf ve demokratik seçime sahne olduğu belirtilirken, Bakiyev’in açık ara zaferiyle kadife devrimin demokratik meşruiyet kazandığı” yorumu yapılıyor. Müstakbel Bakiyev yönetimini, önemli ekonomik ve sosyal sıkıntılar bekliyor. Kırgızistan’daki demokratikleşmenin bölge ülkeleri için de önemli bir tecrübe olacağı vurgulanıyor.



Kırgızistan'da kaos
Nisan 2010



2005’teki Lale Devrimi ile iktidara gelen Kırgızistan Devlet Başkanı Bakiyev'e kuzeyli aşiretler ayaklandı. Yolsuzluk iddialarından ve enerji fiyatlarından rahatsız olan muhalifler, güney iktidarına son vermek için parlamentoyu bastı.

 

  Siyasi Biyografiler  ( Kim Kimdir ? )  /  Kategoriler
Milletvekili Adayları
Ak Parti Milletvekili  Adayları CHP Milletvekili Adayları
MHP Milletvekili Adayları DSP Milletvekili Adayları
DP Milletvekili Adayları Has Parti Milletvekili Adayları
SP Milletvekili Adayları BBP Milletvekili Adayları
  Milletvekili    Başbakan
 Belediye Başkanı     Bakan
 Cumhurbaşkanı  Parti Başkanı
 Siyaset Adamı  TBMM Başkanı
  Siyasi Biyografiler  ( Tüm Kategoriler )  / Alfabetik Liste